Дилерка дроге из Приједора затворску казну замијенила новчаном

Небојша Томашевић
Дилерка дроге из Приједора затворску казну замијенила новчаном

ПРИЈЕДОР - Марина Башкот (47) из Приједора затворску казну од годину, коју јој је због шверца дроге изрекао приједорски Основни суд, замијенила је новчаном од 18.000 КМ.

Она је осуђена за неовлаштену производњу и промет опојним дрогама, јер је на имању породичне куће произвела марихуану. Башкот је након изрицања пресуде тражила да јој казна затвора буде замијењена новчаном што је и прихваћено. Тако је суд одредио да се казна мијења тако што се сваки дан затвора рачуна са 50 КМ, односно одређена је укупна казна од 18.000 КМ.

Тај износ дужна је да плати у року од 30 дана од дана правоснажности пресуде.

Она је осуђена, јер је, како се наводи, од неутврђеног дана па до 18. јула 2019. године у мјесту Черјеци код Приједора на имању породичне куће засадила двије стабљике индијске конопље од које се производи марихуана.

Током истраге она није спорила да је засадила конопљу, али је рекла да је то урадила ради подмиривања својих личних потреба, јер је повремени уживалац наркотика. Башкотова се на рочишту о изјашњењу кривице изјаснила да није крива, али је на главном претресу ипак то промијенила и признала кривично дјело.

Суд је у образложењу пресуде навео да је извођењем доказа и вјештачењем одузете материје утврђено да је Башкот починила кривично дјело за које се терети. Суд сматра да је она кривично дјело починила са директним умишљајем и да је била свјесна онога што чини.

Како је наведено у пресуди, приликом одмјеравања казне као олакшавајуће је узето признање оптужене на главном претресу, а отежавајуће њена ранија осуђиваност.

Пресудом је обавезана и да плати 600 КМ трошкова кривичног поступка.

Башкот је у жижу јавности дошла у августу 2018. године када је и притворена, јер је сјекиром полупала све у кући познанику Зорану К. у том граду.

Извор близак истрази тада је казао да је она у кућу Зорана К. дошла у намјери да се обрачуна са њим због ранијих несугласица. Када је упала у кућу, на срећу није било никога, па је избјегнута већа трагедија. Према резултатима истраге тог случаја Башкотова је одмах по доласку сјекиром развалила улазна врата. Након тога, унутра је направила прави хаос и прво је полупала плочице у ходнику, да би затим ушла у дневни боравак, гдје је разбила комоду, те уништила посуђе и све у њој. Након тога, ушла је у купатило и полупала све плочице, а затим је ушла у спаваћу собу гдје је уништила ладице са разним предметима, те је напустила кућу. Такође, уништила је и кухињу, коју је исјекла сјекиром. Башкотова је након тога брзо откривена и ухапшена након чега јој је био одређен притвор.

РАНИЈЕ ОСУДЕ

Марина Башкот је позната од раније по кривичним дјелима и насилном понашању. Више пута је осуђивана на условне казне за разна дјела у Основном суду у Приједору и Бањалуци.

Посљедњи пут је осуђена у априлу 2019. године у Основном суду у Приједору на пет мјесеци затвора за кривично дјело угрожавање сигурности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана