Бившем правобраниоцу и његовом помоћнику три године и три мјесеца затвора

Небојша Томашевић
Бившем правобраниоцу и његовом помоћнику три године и три мјесеца затвора

БАЊАЛУКА - Бивши замјеник правобраниоца Републике Српске у Бањалуци Мирко Стојчиновић и његов помоћник Борислав Јеличић осуђени су правоснажно у Врховном суду Републике Српске на укупно три године и три мјесеца затвора због злуопотребе службеног положаја.

Стојчиновић је осуђен на двије и по године, а Јеличић на девет мјесеци затвора.

Вијеће је одбило жалбе тужилаштва и одбране Јеличића, док је дјелимично уважена жалба Стојчиновића па је измијењена правна квалификација у тачкама 1 и 2 и 3. оптужнице. Радње из тих тачака сада су оквалификоване као продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

Оба  су у поновљеном поступку  у јулу лани у Окружном суду Бањалука били осуђени на исте казне, односно на укупно три године и три мјесеца затвора. Стојчиновић је тада такође добио двије и по године, а Јеличић девет мјесеци затвора.

Пресуде су им тада изречене након што је Врховни суд РС у децембру  2020. године укинуо првостепене пресуде и поступак вратио на ново суђење. Нове казне су умањене у односу на ранију пресуду Окружног суда Бањалука.

Стојчиновић и Јеличић су прво били осуђени на укупно пет и по година затвора због вишемилионске штете која је нанесена Граду Бањалука.

Стојчиновић је  у првом првостепеном поступку био осуђен на четири и по, а Јеличић на годину затвора.

Они су оптужени за злоупотребе у предметима „Пољопривредна школа“, „Грађа“ и „Наш дом“ којима је Град Бањалука оштећен за више од 20 милиона КМ.

Оптужница је Стојичиновића теретила да је у предметима „Грађа“ и „Наш дом“ оштетио град за око 7,5 милиона КМ, а да се у случају „Пољопривредна школа“ заједно са Јеличићем, а без сагласности града, одрекао тужбе и закључио судско поравнање у вези са правом располагања над некретнинама укупне вриједности веће од 16 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана