Жељезнице Републике Српске: Непажња возача узрок несреће на прузи

Н.Т.
Жељезнице Републике Српске: Непажња возача узрок несреће на прузи

БАЊАЛУКА - Узрок стравичне несреће у којој је погинула Јелена Миловац (24) из Бањалуке, а тешко повријеђен њен суграђанин и познаник Жељко Станић (49) када је на њихов „мерцедес” ударио талго воз на пружном прелазу у насељу Девиши код Бањалуке је непажња возача, саопштили су из Жељезница Републике Српске.

- Након завршетка увиђаја на мјесту несреће на прузи у Дервишима  утврђено је да је узрок непажња возача друмског  возила. Овим путем изражавамо искрено жаљење и упућујемо најискреније саучешће породици. Путни прелаз у насељу „Дервиши” обезбеђен је Андрејевим крстом, знаком стоп и тоуглом прегледности, а то је ниво осигурања који је према законским одредбама утврђен на основу фреквенције саобраћаја на овом делу укрштања пута и пруге-саопштили су из ЖРС.

Сазнајемо да је аутомобил “мерцедес” у коме су били страдали воз одбацио 20 метара од пружног прелаза у мјесту Дервиши код Бањалуке.

У бањалучком Окружном тужилаштву потврдили су да се ова  стравична несрећа десила се у суботу око 22 часа у Подгоричкој улици на пружном прелазу. Истакли су да је настрадала дјевојка била сувозач у “мерцедесу” за чијим воланом је био Станић када је на њих налетио воз Жељезница Федерације БиХ док су покушали да пријеђу пругу. Миловчева је погинула на лицу мејста док је возач аутомобила с тешким повредама превезен у Универзитетско клинички центар Републике Српска и све даље прогнозе око његовог здравственог стања су неизвјесне.

- Пацијент Ж.С је од хоспитализације у Клиници у стању дубоке коме, прикључен је на апарате за механичку вентилацију и његово здравствено стање је за сада неизвјесно- навели су јуче из УКЦ РС.

Истакли су да је пацијент хоспитализован на Клиници за анестезију и интензивно лијечење и да је и даље у здравственом тешком стању.

Талго воз, који је налетио на “мерцедес”, кретао се из Сарајева преко Бањалуке ка Бихаћу, а њиме је управљао машиновођа  Омер Тутић (54) из Бихаћа.

Мјештани који живе у близини кажу да је локомотива ударила у сувозачева врата на “мерцедесу” и буквално уништила возило.

- Чуо се баш јак удар, а када смо изашли видјели смо да је воз ударио ауто које се налазило згужвано 20 до 30 метара од пруге. Када смо пришли видјели смо да је дјевојка мртва, док је мушкарац давао знакове живота, али био је тешко повријеђен - казао је Данијел који живи у у близини пруге.

Он али и остали мјештани Подгоричке улице претпостављају да је до несреће дошло јер возач „мерцедеса” није на вријеме уочио воз.

На мјесту стравичне несреће и јуче су били видљиви остаци аутомобила, уља и крви који су подсјетник трагедије.

У бањалучком Окружном тужилаштву казали су да узрок стравичне несреће бити познат након истраге.

- Увиђај је обавио дежурни тужилац Синиша Врањеш који је наредио предузимање мјера да би се утврдиле све околности ове несреће.  Наређена је и обдукција тијела настрадале-рекла је секретар тужилаштва Мира Милетић.

Мјештани Дервиша  кажу да је  пружни прелаз ризичан и да не прође година да се не деси нека трагедија. Само прије неколико година 2012. године на истом прелазу је погинуо радник бањалучког предузећа “Чистоћа” Срђан Џуџалија (29) када је на његов трактор којим је чистио снијег налетио воз. Прије њега било је још неколико жртава.

Настрадала  Јелена Миловац је, како су нам рекли  мјештани Дервиша, живјела са мајком и сестром у том насељу и само прије неколико година преживјела је тешко рањавање. Она је била жртва љубоморног момка Миле Мацановића из Рибника који је 2017. године тешко ранио хицем из пиштоља. Тада је ранио и њиховог познаника Чедомира Сирара, а потом себи пресудио.

Овај инцидент десио се у октобру 2017. године када су се Мацановић и Миловац посвађали у мјету Караула у Ситници.

Поводом стравичне несреће у Дервишима Градски одбор Партије демократског прогреса ПДП Баналука јуче је поодом несреће у Дервишима од градоначелника и предсједника Скупштине Града затражио да у најкраћем могућем року сазову хитну сједницу Скупштине на којој би једина тачка дневног реда била детаљна анализа свих опасних саобраћајница, прелаза и других мјеста на којима у континуитету долази до трагедија са фаталним исходима.

-Након сједнице, на којој треба позвати стручњаке који из области безбједности саобраћаја, потребно је усвојити конкретне мјере како би се спријечили губици живота у будућности – саопшено је из ПДП.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана