Зеленаш из Бијељине позајмио 600 евра, а изнудио 10.000 КМ

Сања Амиџић
Зеленаш из Бијељине позајмио 600 евра, а изнудио 10.000 КМ

Бијељина - Синиша Перић (31) из Бијељине пријављен је Окружном тужилаштву Бијељина због сумње да је зеленашењем од суграђанина изнудио 10.000 марака.

У Полицијској управи Бијељина, наводећи иницијале осумњиченог, казали су да је Перић особи из Бијељине током 2014. и 2015. године у зајам дао 600 евра и тада за себе уговорио несразмјерну камату за позајмљени новац.

- Том приликом осумњичени је искористио недовољно искуство и лакомисленост особе којој је посудио новац и тако себи прибавио несразмјерну имовинску корист - казали су у бијељинској полицији.

Додали су да је Перић на тај начин створио дужничко-повјерилачки однос а с циљем наплате својих потраживања и камате дужнику је пријетио убиством.

- Оштећеног је принуђивао да му плаћа мјесечне рате и само на основу камата незаконито је прибавио 10.000 марака - објаснили су у полицији.

Перића терете за кривична дјела зеленаштво и изнуда. Бијељинска полиција у априлу ове године спровела је акцију "Камата" у којој су због зеленашења, изнуде и недозвољене трговине ухапшене три особе. Тада су иза решетака завршили Драган Лацковић (36), Владимир Сарић (29) и Жељко Живановић (38) из Бијељине због сумње да су извршењем поменутих кривичних дјела незаконито прибавили око 40.000 марака.

Према информацијама из полиције, осумњичени су суграђанину посудили одређену суму новца а од њега су, пријетећи му по живот и тијело, узимали енормно високе камате за позајмљени новац.

Полиција је током контроле просторија и објеката које користе осумњичени пронашла и одузела више од 3.500 комада "вијагре" и "камагре", чија вриједност је око 15.000 марака.

Осим таблета за потенцију код осумњичених су пронађени и докази за поменута кривична дјела, као што су уговори о зајму, мобилни телефони и возила која се могу довести увезу са извршењем зеленашења и изнуде.

Акција "Премијум"

Бијељинска полиција имала је успјеха у обрачуну са зеленашењем. Тако је у великој акцији "Премијум", спроведеној 2015. године, ухапсила 12 особа због зеленашења, изнуде, шверца дроге и оружја.

Полиција је тада током акција заплијенила више од пола килограма хероина и неколико комада оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана