Ждрале: Елез и Вељaнчић хтјели да ме убију

Жељка Домазет
Ждрале: Елез и Вељaнчић хтјели да ме убију

Сарајево - Ђорђе Ждрале, који издржава казну затвора у КПЗ Фоча од 20 година због убиства Љубише Савића Маузера, у сриједу је у Суду БиХ свједочио као први свједок тужилаштва у случају оптужених за организовани криминал и убиства у случају "Бојан Цвијан и други", а који су ухапшени у акцији "Лутка".

Навео је да је Дарка Елеза упознао на издржавању казне у затвору "Кула" 1996. године.

- Дарко Елез се приклањао јачој страни и приклањао се и у затвору мени да би имао заштиту. Крстио сам му сина. Не сјећам се да ли је то било 2005. или 2006. године. Нисам се дружио с њим, јер је он живио на релацији Лукавица - Београд, а ја сам био под истрагом - рекао је Ждрале и додао да га је Елез цијелу годину звао да кумује на крштењу његовог сина.

Подсјетио је на први покушај његовог убиства.

- Славиша Бјељинац ми је дошао кући и питао ме "Знаш ли чији је број". Рекао сам му "Знам, кумов". Тада ми је казао "Пустићу ти нешто да слушаш". Позвао је Дарка и пустио разговор на спикерфон. Тада је Дарко рекао "Мора се ово завршити. Добио сам зелено свјетло". Славиша му је тада казао "Па он ти је крстио сина" на шта му је Дарко одговорио "Какво кумство, ништа то". Потом је Славиша казао "Хајде да прође Божић". На ово му је Дарко одговорио "Морамо га завршити до Божића" - испричао је Ждрале и додао како зна да нема ниједног разлога да то учини.

Казао је да га од 4. јануара до 13. априла 2006. године никада није видио. Истакао је да не зна од кога је добио налог да га убије и да то никада није сазнао.

Ждрале је испричао и за "намјештаљку за његово убиство" у којој је, како тврди, учествовала Слободанка Тошић. Рекао је да ју је познавао и раније и да је и њу упознао у затвору када је долазила у посјету своме дједу са мајком Јадранком. Казао је да је након изласка из затвора видио у друштву Дарка Елеза и да су сједили у кафићу "Гинис". Казао је да је покушај његовог убиства организован 13. априла 2006. и да је пет дана прије тога Слободанка отишла код баке на село у Рогатицу. Казао је да је отишао по њу и да је она тражила приликом њихових излазака да се вози аутомобилом са затамњеним стаклима.

- Гледао сам да буде тако. На Равној Романији уступио сам јој ауто и сликао је док је возила. То вече стигла ми је порука да дођем пред дом гдје је боравила. Отишли смо изнад Храснице, тамо гдје се тада правио државни затвор, јер Слободанка није вољела да се виђамо по јавним мјестима. Док смо ту ћаскали, зазвонио је телефон и позвао ме је Саво Дивчић да се видимо на спомен-парку на Врацама. Одатле сам отишао да Слободанка посјети неку своју родбину у подручје гдје су се углавном налазиле рушевне куће и она је хтјела да станемо на једном платоу. Рекла ми да је ту сачекам. Ја сам јој казао како није ред да иде кроз блато и ту сам једно петнаестак метара возио кроз то блато и она је изашла да иде у ту посјету. Испред врата куће се окренула према мени и ставила руке на уста, а тада је запуцало са свих страна. Отворио сам врата и човјек који је држао аутоматску пушку видио сам да није могао пуцати, јер му се вјероватно заглавила, други је стајао на међи и говорио му да пуца. Био сам рањен по рукама и леђима и трчао сам низ страну - испричао је Ждрале и додао да је дошао до кафића "Спорт" одакле је позвао рођака Младена који га је одвезао у болницу Кошево из које је сутрадан побјегао, јер болница није имала полицијску заштиту. Ждрале тврди да су тај атентат на њега извели Дарко Елез и Анђелко Вељанчић.

- У том моменту видио сам лица и сто посто тврдим да су на мене пуцали Дарко Елез и Анђелко Вељанчић. Препознао сам глас Дарка Елеза - тврди Ждрале и истиче да током доласка на то мјесто није примијетио да га је ико пратио. Слободанка је била у вези с Дарком Елезом. - Свјесно је то направила - тврди Ждрале и додаје да га је након тог првог покушаја позвао Елез и да му је казао "Јеси ли видио каквог агента сам ти послао"? Казао је и да је приликом тог позива рекао да ће "оне паре из Неџарића", ријеч је о 500.000 марака, искористити да их све поубија.

- Убићу те и све другове ћу ти убити. Нико жив остати неће. Питао сам га што, а он ми је одговорио "Не могу ти рећи". Само ми је рекао "Ја сам узео паре, све ћу вас побити" - рекао је Ждрале.

Објашњавајући покушај атентата на њега снајпером рекао је да су га Бранимир Шеховац и Дејан Аврам упозорили да се снајпери налазе изнад његове куће и да су, иако су радници МУП-а рекли да га не могу заштитити. Ждрале је рекао да познаје Бојана Цвијана и да зна да је био полицијски службеник у Источном Сарајеву, да је радио у крим-полицији и да зна да је прешао да ради у SIPA. У предмету "Лутка", у оквиру којег се оптужени терете за неколико убистава, спектакуларне пљачке, прање новца и друга тешка кривична дјела, оптужница је подигнута против укупно 32 особе.

Рашета

Говорећи о другом покушају убиства Ђорђе Ждрале је рекао да је то учињено у кафићу "Спорт" у који је навраћао са Зораном Голубом Ћарламом. Казао је да је у кафић "Спорт" ушао неки "црн момак" у тегет јакни и фармеркама.

- Биле су ми прљаве ципеле и док сам их чистио, чим сам сагнуо главу он се нашао испред мене и уперио пиштољ с пригушивачем. Бацио сам се преко столица, утрчао у кладионицу и кад сам дошао до зида извадио сам пиштољ. Он је био на вратима и цијели шаржер сам испуцао на њега. Није ми било јасно, ја пуцам у њега, а он не пада - рекао је Ждрале и додао да је послије сазнао да је тај покушај убиства извршио плаћени убица Страхиња Рашета из Шапца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана