Завршено суђење у предмету "Респиратори": Пресуда Новалићу и осталима 5. априла

ГС
Завршено суђење у предмету "Респиратори": Пресуда Новалићу и осталима 5. априла

САРАЈЕВО – Завршним ријечима одбране Фикрета Хоџића и Јелке Миличевић данас је завршено суђење у случају “Респиратори”, а изрицање пресуде је заказано за 5. април 2023. године у девет часова у Суду БиХ.

У овом предмету оптужени су федерални премијер Фадил Новалић, Фахрудин Солак, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите (ФЦУС), Фикрет Хоџић и његова компанија "ФХ Сребрена малина" и федерална министарка  финансија Јелка Миличевић.

Предмет је покренут због куповине 100 кинеских респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ за вријеме првог таласа пандемије коронавируса у марту 2020. године, а за које је, према  наводима Тужилаштва, вјештачењем утврђено да су неупотребљиви на намјену за коју су купљени. Суђење је почело 24. фебруара 2021. године.

Влада ФБиХ и ФУЦЗ су ангажовали пољопривредну фирму "Сребрена малина" да обави велики посао из области медицине па се стога сумња и на трговину утјецајем и прибављање противправне имовинске користи настале усљед набавке респиратора који су у том моменту били потребни болницама у ФБиХ.

Оптужница их терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање. Милићевић је оптужена за несавјестан рад у служби.

Претходних седмица тужитељи и одбрана су износили завршне ријечи, подсјећају федерални медији.

За изношење својих завршних ријечи, анализирању и увезивању доказа, државни тужиоци Џермин Пашић и Мирза Хукељић издвојили су три сата приликом чега су саопштили како је текао процес прикупљања доказа, говорили су о самом предмету - његовом значају и карактеру - те о оптуженима и њиховом дејствовању.

С друге стране, одбрана је износила доказе у корист својих брањеника заступајући тезу да је све урађено у складу са законом и ванредном ситуацијом која је захтијевала хитне одлуке те да се ради о политички мотивисаном процесу који је, сматрају, кориштен и у предизборне сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана