Завршено суђење Предрагу Јеринићу за два покушаја убиства: Признао да је пуцао, али да би заплашио познаника

Небојша Томашевић
Завршено суђење Предрагу Јеринићу за два покушаја убиства: Признао да је пуцао, али да би заплашио познаника

ШИПОВО - Предраг Јеринић (27) из Шипова, оптужен за покушај убиства Владимира Окулића (59), у судници Окружног суда у Бањалуци признао је да је пуцао и истакао да није имао намјеру да га убије, већ само да га заплаши због ранијих свађа и напада.

Оптужени је истакао да је Окулића хтио да заплаши, јер га је он раније нападао и на њега бацао бомбу која, срећом, није експлодирала.

С друге стране, окружни тужилац Мирослав Котур тврди како је доказао да је Јеринић починио покушај убиства у два наврата, као и друга дјела за која је оптужен.

- Сви докази и саслушани свједоци говоре у прилог тврдњи да је оптужени пуцао да убије. Оштећени Окулић је изјавио да је на њега пуцао оптужени, те да је један хитац који је на њега испаљен у марту 2021. године, завршио у земљи, поред његове ноге. На лицу мјеста, гдје је жртва била, нађен је кратер у земљи и зрно. То доказује да је на њега пуцано - рекао је Котур.

Нагласио је да је у другом случају Окулић рекао да је видио Јеринића да нишани ловачком пушком и пуца у његовом смјеру.

- На лицу мјеста нађене су чахуре од ловачке пушке, а вјештаче-њем је утврђено да је ријеч о крађи и недозвољеној производњи и држању оружја, оптужени је то у неку руку већ признао - рекао је Котур у завршној ријечи на суђењу Јеринићу.

Бранилац оптуженог, адвокат Марица Ћулум је истакла да се у овом случају ради о изазивању опште опасности, а не о покушају убиства, те је затражила блажу казну. Она тврди да тужилаштво, изузев причом оштећеног, ничим није доказало да је Јеринић пуцао на Окулића како би га убио.

- Мој клијент не спори да је пуцао, али у ваздух. Такође, тужилаштво ничим није доказало да је Окулић био на мјесту на којем тврди да јесте, када је на њега пуцано. Такође, када се ради о догађају од 22. фебруара, све се десило у шуми и оштећени није ни видио ко је на њега пуцао, нити је то могао да види од густог растиња - рекла је Ћулумова.

Изношењем завршних ријечи, суђење Јеринићу је окончано, а предсједник судског вијећа Бранимир Јукић изрицање пресуде заказао је за 21. фебруар.

Јеринића терете да је 22. фебруара и 15. јула 2021. године покушао да убије Окулића у селу Ступна, код Шипова. На њега је први пут пуцао из војничке „ЦЗ М24/47“ калибра 7,9 милиметара, а у другом наврату из ловачке пушке и оба пута је промашио.

КРАЂА

Осим за покушај убиства, оптужница Предрага Јеринића терети и за крађу оружја и недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. Терете га да је у првој половини јула 2021. године украо пушку из куће М. М. у селу Дуљци, а код себе је држао и војничку пушку „ЦЗ М24/47“ калибра 7,9 милиметара. На суђењу је прочитан и записник из истраге у којем је, између осталог, Јеринић рекао да је ловачку пушку украо „да се заштити од животиња јер хода по шуми, а не да би пуцао на Окулића“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана