Заплијењена скоро тона кокаина балканског картела

Агенције
Foto: Илустрација

Шпанска национална полиција је у заједничкој операцији с цариницима у јужној луци Алхесирас заплијенила скоро тону кокаина скривеног у контејнерима допремљенима из Јужне Америке, а дрога је припадала балканском картелу, саопштила је полиција на својој интернет страници.

"Балкански картел је тренутно најактивнији на европском нивоу", наведено је у саопштењу.

Полиција наводи да овом картелу латиноамеричке групе шаљу кокаин скривен међу легалном робом у контејнерима који бродовима стижу у шпанске луке.

Акцију је почела након дојаве о доласку контејнера са "значајном количином кокаина" у Алхесирас, једну од највећих лука у Шпанској, у покрајини Андалузији.

Агенти, који од раније истражују дјеловање балканског картела, имали су и информацију да та група састављена од држављана с простора бивше Југославије тражи и начин прераде тог кокаина.

Истовремено су из Колумбије добили упозорење да брод из Еквадора, који ради паузу у Колумбији, намјерава превести кокаин до луке у Шпанији.

Агенти су идентификовали број брода, а када је упловио у Алхесирас , истражитељи су отворили контејнере и пронашли 415 килограма те дроге.

На основу нових информација сазнали су да пристиже још један контејнер с дрогом у Алхесирас  па су пронашли у њему додатних 500 килограма кокаина, наведено је у саопштењу.

"Потешкоће у истраживању чланова тих организација леже у њиховој мобилности. У стању су путовати хиљадама километара како би одржали састанак", додала је шпанска полиција.

"Истрага се наставља како бисмо идентификовали све чланове мреже те их ухапсили", додаје се у саопштењу.

Засад је непознато је ли ико ухапшен приликом откривања контејнера с кокаином.

Портпаролка полиције није се јављала на телефон у недјељу ујутро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана