Заљубљени хакер изнуђивао новац

Небојша Томашевић
Заљубљени хакер изнуђивао новац

БАЊАЛУКА - Полиција Републике Српске разбила је у акцији "Плејаде" међународну криминалну групу DD4BC која је хакерским нападима изнудила велике количине виртуелног новца биткоин од приватних и јавних предузећа. Том приликом ухапсила је двије особе.

Сумња се да је ова група изнудила више стотина хиљада долара од нападнутих фирми широм свијета па и у БиХ.

Према незваничним информацијама један од ухапшених у РС  је професор филозофије из Бањалуке Предраг Тимотић. Њему је већ одређен притвор у бањалучком Окружном суду, а други осумњичени чији идентитет није саопштен пуштен је да се брани са слободе.

Из МУП-а РС јуче је, не наводећи његово пуно име, саопштено да Тимотића терете да је током 2014. и 2015. године починио више хакерских  ДДОС напада у Српској.

- Осумњичени је нападао  интернет портале "buka.com", "istinito.com", "е-novine.com", "федерална.ба", "fena.co.ba" као и "курир.рс" у Србији. Нападао је и провајдер "Блиц.нет"- наводи се у саопштењу МУП-а РС.

Према ријечима извора блиског истрази Тимотић је својим нападима онемогућавао и отежавао рад поменутих портала и предузећа, а затим је од њих  тражио новац како би их оставио на миру. Све вријеме представљао се као "заљубљени хакер".

- Мета акције "Плејаде" била је међународна криминална  група DD4BC у којој су били и ухапшени. Група је  путем рачунара нападала информационо-комуникациону инфраструктуру приватних и јавних предузећа. Затим су нападнутима слали захтјеве да им плате одређену суму виртуелног новца  биткоин како би их оставили на миру. Они који не би платили били би изложени још јачим и дужим нападима - саопштено је из МУП-а РС.

Додали су да је утврђено да је ова група развијала и софтвер за пљачкање дигиталног новчаника за биткоин новац "Браин Њаллет". У акцији "Плејаде" учествовали су и представници полицијских агенција Велике Британије, Њемачке, Аустрије, САД као и припадници европске полицијске канцеларије Еуропол.

Претреси

Из МУП-а РС саопштено је да су током акције "Плејаде" претресли просторије које су користили осумњичени.

- Претресено је више локација и одузета је одређена количина рачунарске и комуникационе опреме - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана