За убиство супруге пред дјететом 30 година робије

Небојша Томашевић
За убиство супруге пред дјететом 30 година робије

Бањалука - Александар Мајкић (39) из Градишке осуђен је на 30 година затвора у бањалучком Окружном суду због свирепог убиства супруге Мирјане (40), коју је задавио на спавању пред очима њиховог петогодишњег сина.

Мајкићу је пресуду изрекло вијеће којим је предсједавала судија Олга Пантић. Изрицању казне претходило је признање кривице оптуженог.

Ово је највиша изречена затворска казна у бањалучком Окружном суду од 2000. године па наовамо.

Према пресуди Мајкић је супругу Мирјану усмртио 29. марта у њиховом стану у Видовданској улици у Градишци. 

Наведено је да је убица тог дана око 4.30 часова ушао у собу гдје је на кревету спавала Мирјана у загрљају с њиховим петогодишњим сином. Супрузи је сјео на стомак, ухватио је рукама око врата и почео да је дави. Син му је говорио "тата, немој", међутим он се на то није обазирао. Након што је задавио жену, остао је још сат у стану гдје је пио ракију и пушио. Све вријеме с њим је био син који је му је говорио "Тата, шта си то урадио. Сад нас троје нећемо никад ићи на море".

Након неког времена сина је одвео спрат ниже и оставио пред вратима стана родитеља убијене Мирјане, Славка и Вере Кукрић. Рекао им је да им је убио кћерку и након тога је отишао и пријавио се полицији.

Образлажући пресуду судија Олга Пантић је казала да је вијеће закључило да је оптужени убиство починио на нарочито свиреп  начин и да није имао обзира ни према сину.

- Своју жртву је задавио на спавању док није могла да се брани или дозива у помоћ. Посебно је отежавајуће што је злочин починио пред њиховим сином, коју му је говорио "Тата, шта радиш", "Тата, немој". Све је то утицало да се изрекне ова казна дуготрајног затвора. Са мањом се не би постигла сврха кажњавања - рекла је судија Пантић.

Напоменула је да је Вијеће код оптуженог као олакшавајуће цијенило признање кривице те чињеницу да није осуђиван.

Након изрицања пресуде вијеће је Мајкићу продужило притвор и обавезало га да плати трошкове суђења од око 3.000 марака.

Вјештачење

Александар Мајкић и његова одбрана су на ранијем рочишту након што је он признао кривицу од Суда тражили да он прије изрицања казне буде подвргнут неуропсихијатријском вјештачењу које ће ангажовати одбрана. Вијеће је то прихватило. Вјештак одбране је утврдио да је у вријеме дјела Мајкић био урачуњив. Исти такав налаз био је и вјештака оптужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана