За убиство и пљачку Николи В. осам година затвора

Небојша Томашевић
За убиство и пљачку Николи В. осам година затвора

Градишка - Никола В. (18) из Градишке осуђен је на осам година затвора у Основном суду у Градишци због разбојништва и наношења тешких повреда Дамјану Црномарковићу (20) из Ламинаца, који је усљед тога преминуо.

Осим због смрти Црномарковића, осамнаестогодишњаку је  изречена казна и због пљачке једне бензинске пумпе на подручју Градишке.

Пошто је он у вријеме почињења кривичних дјела био малољетан  суђење је као и изрицање пресуде било затворено за јавност.

Према пресуди Никола В. је 14. децембра прошле године, испред кафића "Скор" у Новој Тополи флашом у главу ударио и тешко повриједио Дејана Црномарковића, који је повредама подлегао десет дана касније у Универзитетској болници Клиничког центра Бањалука.

Очевици овог догађаја су раније испричали да је настрадали  Црномарковић  кобне ноћи био са друштвом у једном ноћном клубу.

- Кренуо је кући са другом, у тренутку док је отварао врата аутомобила пришао му је малољетник и ударио га флашом у главу, а потом га стаклом убо у гркљан - казао је очевидац одмах након несреће, који је желио остати анониман.

Након наношења повреде, Црномарковић је одвезен у градишку Хитну помоћ, гдје су му санирали повреде те га послали у полицију да да изјаву. Када је отишао у станицу, позлило му је и пребачен је у болницу.

Након јучерашњег изрицања пресуде породица страдалог Црномарковића рекла је да је само дјелимично задовољна, јер им никаква пресуда не може вратити Дамјана.

- Поштујемо законе и знамо да је казна од осам година законски реална, поготово када се узму све околности. Не можемо рећи да смо задовољни. Да је добио и 80 година било би мало и нама то не би значило ништа, јер нашег Дамјана више нема - истакли најближи Дамјанови рођаци.

Због затворености за јавност овог случаја нису навођени детаљи пресуде нити судско образложење.

Протести

Суђење малољетном Николи В. и цијели овај случај обиљежили су протести мјештана Ламинаца. Они су почетком маја током одржавања припремног рочишта за суђење Николи В. организовали протестну штењу у центру Градишке. На тај начин тражили жестоку казну за убиство Дамјана Црномарковића и покретање борбе против насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана