Возачу из Зворника 36 казнених бодова

Маријана Миљић
Возачу из Зворника 36 казнених бодова

Бањалука - На подручју Српске од почетка ове године до 19. децембра 136 возача добило је десет и више казнених бодова, а у овом периоду највећи број бодова и то чак 36 зарадио је возач из Зворника.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС казали су да је од јануара до 19. децембра 409 возача добило седам и више казнених бодова.

У МУП су нагласили да су за 11 мјесеци ове године привремено одузете 13.654 возачке дозволе због вожње под дејством алкохола, те 148 дозвола због управљања возилом под утицајем опојне дроге и психоактивних лијекова.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић је казао да према правилнику, који је од почетка ове године ступио на снагу, возачи у БиХ који добију седам и више казнених бодова морају да похађају предавања из области саобраћајних прописа, док су они са десет и више казнених бодова обавезни да полажу теоријски дио возачког испита.

- Примјеном овог правилника биће издвојени и санкционисани они возачи који масовно крше саобраћајне прописе - рекао је Радовић.

Он сматра да ће и обавезно трежњење возача који имају више од један промил алкохола у крви, те бројне друге кампање које се спроводе довести до мањег броја саобраћајних несрећа.

- Већ су постигнути одређени резултати, јер је у саобраћајним несрећама ове године на путевима у Српској погинуло 126 људи, док је у истом периоду лани 151 особа изгубила живот - рекао је Радовић.

Предсједник Удружења за унапређење саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић рекао је да упркос свим мјерама које су предузете с циљем спречавања саобраћајних несрећа и даље велики број возача вози под дејством алкохола и не поштује саобраћајне прописе.

- Када је у питању возач из Зворника, очигледно је да је ријеч о вишеструком повратнику у кршењу саобраћајних прописа - рекао је Јаћимовић.

Предавања

У Агенцији за безбједност саобраћаја РС рекли су да сви возачи са седам и више казнених бодова морају да поднесу пријаву за похађање предавања из области саобраћајних прописа.

Додали су да се оним возачима који одбију да се пријаве на предавање одузима возачка дозвола те им се не враћа све док не донесу потврду да су прошли предавања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана