Вајукићу 5 година и 9 мјесеци за отмицу и премлаћивање познаника

Небојша Томашевић
Вајукићу 5 година и 9 мјесеци за отмицу и премлаћивање познаника

БАЊАЛУКА - Богдан Вајукић (24) из Лакташа осуђен је у бањалучком Окружном суду на 5 година и 9 мјесеци затвора јер је отео, претукао и опљачкао познаника Србољуба Ћућуна.

Он је осуђен за кривична дјела противправно  лишење слободе, оштећење и одузимање туђе ствари и разбојништво.

Према пресуди Вајукића је у ноћи између 18. и 19. децембра 2018. године пресрео Ћућуна у Милошевцима код Лакташа  и својим "голфом" ударио  у његов аутомобил у лијеву страну те му затим препречио пут. Након тога је по изашао из возила те напао Ћућуна ударивши га више пута,а затим га на силу угурао у свој ауто. Жртва је током вожње успјела да искочи из аута и кренуо да бјежи, али га је Вајукић сустигао и ударио више пута. Затим му је из џепа изео 70 КМ и новчаник из јакне. Наводи се да је Вајукић био пијан и у крви имао 1.36 промила алкохола,а Ћућуна је напао јер га је он одбио да услужи пићем у кафани "Монако" у Лакташима.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић.

Он је образлажући пресуду истакао да је из доказа утврђено да је оптужени учинио сва три кривична дјела за која га терете.

- На возили оштећеног нађена су оштећења као и на ауту оптуженог. Крв исте крвне групе као што је  Ћућун нађена је у возилу оптуженог. У кући коју је Вајукић користио нађена је у јакни  банковна картуца Ћућуна као и новац.То све доказује да је оптужени починио кривична дјела - рекао је Јукић

 Нагласио је да оптужени до тог догађајљ за који је осуђен осуђен само за угрожавање сигурности и то на новчану казну од 500 КМ.

 

Ћућун је током суђења испричао да га је Вајукић брутално  претукао и опљачкао након што га је он  одбио да послужи пићем у кафани "Монако" у Лакташима. 

Ћућун је рекао да је кобне вечери у кафић,где он радио, око 23 часа дошао Вајукић са двојицом другара који су отишли након попијеног пића.

- Вајукић је остао и тражио пиће. Одбио сам да му дам јер ми се учинило да је пијан. Рекао је да нема проблема те отишао, а након десетак минута се вратио и тражио алкохол, али му нисам дао. Почео је да галами и провоцира госте и рекао сам му да оде, што је  учинио - испричао је Ћућун.

Додао је да је око пола сата иза поноћи кренуо кући и  у  Милошевцима је видио Вајукићев "голф 4" који му је на надвожњаку попријечио пут.

- Изашао је и дошао до мог "мерцедеса" извукао ме и почео ударати шакама и ногама. Успио сма прескочити ограду, али је кренуо за мном. Извукао ме на цесту угурао у ауто и рекао да ме вози својој кући у Кољане. Успио сам да искочим из аута, а Вајукић је изашао  наставио ме тући и тражио је новац. Препипао ме је и нашао 70 марака и новчаник у којем су били докумнети и 500 марака које узео и побјегао - рекао је Ћућун и  нагласио да  Вајукића није ничим изазвао.

Он је тада  затражио максималну казну за оптуженог

Убиство

Вајукић је крајем септембра прошле године  осуђен у бањалучком Окружном суду на 10 година затвора због тога што је насмрт претукао комшију Гојка Веселића (76), а његово тијело бацио у бунар.

Вајукићу је уз ту казну изречена и двогодишња мјера обавезног психосоцијалног третмана. Према пресуди, злочин се  догодио 24. јануара лани у кући Веселића у селу Кољани код Лакташа.  Наведено је да је Вајукић био пијан и имао око 2,4 промила алкохола у крви када је дошао у кућу старца  тог дана  између 18.30 и 19.30 часова те га брутално претукао и усмртио. Дан касније вратио се у кућу Веселића те са жртве скинуо доњи веш након чега је тијело бацио у бунар у дворишту. Овај злочин он је починио док је чекао да му почне суђење за отмицу и премлаћивање Ћућуна

Вајукић  је раније осуђиван на новчану казну од 500 КМ због угрожавања безбједности те пола године условно због крађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана