Украли 25 рачунара из основне школе у Каракају

Небојша Томашевић
Украли 25 рачунара из основне школе у Каракају

Зворник - Давор Б. (19) и Милко В. (20) из Зворника осумњичени су да су украли чак 25 лаптоп рачунара из Основне школе “Десанка Максимовић” у Каракају код Зворника и тако основце оставили без модерних средстава за електронску наставу, сазнаје “Глас Српске”.

Они су крађе починили током 2017. и 2018. године, а штета коју су причинили школи процјењује се на 16.000 КМ. Истрагом је утврђено да су у том периоду у школу провалили чак три пута тако што су разваљивали врата и прозоре.

Незванично сазнајемо да су провалници откривени након опширне истраге полиције захваљујући траговима које су иза себе оставили. У полицији сазнајемо да приликом хапшења нису пронађени украдени рачунари, али постоје одређене информације гдје је та опрема завршила.

- Лопови су дио рачунара сакрили, а неке су продали, и то се све провјерава. Надамо се да ћемо ускоро пронаћи украдене ствари како бисмо их могли вратити основцима у покраденој школи - казао је извор близак истрази.

Појаснио је да је осумњичени Давор Б. раније имао сукоба са законом, док Милко В. није до сада сумњичен за било које кривично дјело.

Полицијска управа Зворник, наводећи иницијале осумњичених, саопштила је да Давора и Милка терете за тешку крађу.

- На основу предузетих оперативних и истражних мјера те прикупљених доказа постоје сумње да су Д. Б. и М. В. из Зворника током 2017. и 2018. године из подручне школе у Каракају украли већу количину рачунара и рачунарске опреме. Овом крађом су причинили штету од око 16.000 марака - наводи се у саопштењу.

Директорица Основне школе “Доситеј Обрадовић” Сања Танацковић истакла је да им је поменута крађа доста отежала наставу у подручној школи те да се надају да ће опрема бити враћена.

- Лопови су однијели све лаптоп рачунаре из електронске учионице из подручне школе у Каракају. Тиме је онемогућен наставак реализације пројекта “Доситеј” Владе РС, који је спроводи с циљем осавремењавања наставе и усвајања знања ученика - казала је Танацковићева.

Потврдила  је да је поменута школа обијена три пута у кратком временском року.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске, за починиоце тешке крађе за коју се сумњиче Зворничани Давор Б. и Милко В. може бити изречена казна од  двије до десет година затвора. Закон предвиђа и оштрију казну уколико је украдена ствар од посебног историјског, научног значаја или њена вриједност прелази 50.000 КМ. У том случају починиоци могу бити кажњени од три до 15 година затвора. Тако ће, ако буде утврђено да су украдени рачунари из школе били од научног значаја, осумњичени вјероватно бити кажњени строжим казнама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана