Ухапшено двоје лица у акцији Плејаде

Агенције
Ухапшено двоје лица у акцији Плејаде

Бањалука - У Републици Српској у децембру су ухапшена два лица због сумње да су припадали међународној криминалној групи "ДД4БЦ", која се терети за више дјела из области високотехнолошког криминалитета.

Ова лица ухапшена су у акцији "Плејаде", коју су припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске спровели у сарадњи са више полицијских агенција из свијета, а у координацији и под надзором Окружног тужилаштва из Бањалуке.

Акција се проведена у вези са кривичним дјелима изнуда у вези са кривичним дјелом спречавање и ограничавање приступа јавној рачунарској мрежи.

За једно лице је одређен једномјесечни притвор, док је друго пуштено да се брани са слободе, а током претреса одузета је одређена количина комуникационе и рачунарске опреме.

Лице којем је одређен притвор осумњичено је да је у Републици Српској током 2014. и 2015. године извршило ДДОС нападе на интернет портале информативних кућа - "Бука" /buka.com/, "Истинито" /istinito.com/, "Е-новине" /е-novine.com/, Федерална телевизија /federalna.ba/, Фена /fena.co.ba/ и "Курир" /курир.рс/, као и оператера телекомуникација "Блиц.нет", приликом чега се представљао као заљубљени хакер.

Након извршених прелиминарних напада ограниченог трајања, осумњичени из групе "ДД4БЦ" су слали изнуђивачки захтјев за исплату одређене количине виртуелног новца како би прибавили противправну имовинску корист, а уколико оштећени у одређеном периоду не би исплатили тражени износ биткоина, били би изложени још јачим и дуготрајнијим нападима, саопштено је из МУП–а Српске.

Примарне мете за изнуду биле су из сектора онлајн коцкарске индустрије, а припадници групе своје дјеловање су проширили и на друге секторе, међу којима су финансије и забава.

Ова група терети се и да је развијала софтвер за искориштавање рањивости у дигиталном новчанику за биткоин како би преузела постојећа средстава на њима.

У операцији "Плејаде" учествовале су полицијске агенције из Аустрије, Њемачке, Велике Британије, САД, Аустралије, Француске, Јапана, Румуније, Швајцарске, Канаде, Ирске, Монака, Грчке, Финске, као и међународне полицијске агенције Европол и Интерпол.

За потребе координисања операције у просторијама Управе криминалистичке полиције формиран је Оперативни центар, који су осим представника МУП-а чинили представници полицијских агенција Велике Британије, Њемачке, Аустрије, Европола и САД.

Задатак центра био је размјена података и координација са међународним партнерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана