Ухапшени у акцији Мапед моторолама прислушкивали полицију

Небојша Томашевић
Ухапшени у акцији Мапед моторолама прислушкивали полицију

Бијељина - Ухапшени у акцији "Мапед" међусобно су комуницирали помоћу ручних радио-станица моторола, а сумња се да су прислушкивали и полицију.

Полиција је током претреса просторија и возила које су користили осумњичени осим оружја и дроге пронаша двије ручне радио-станице. Извор близак истрази је рекао да се сумња да су их користили за међусобно комуницирање и за слушање полицијских фреквенција.

У овој акцији у сриједу је ухапшено седам осумњичених, који су предати тужилаштву, а јуче се тужилаштву предао и држављанин Аустрије Мирза Нуркић, за којим се трагало.

У акцији "Мапед" ухапшени су одборник СДС-а у Шековићима Синиша Тривковић и шеф Цивилне заштите Шековићи Миљан Лошић, радник Шумског газдинства "Власеница" Зарија Краљевић, те отац и син Владо и Морис Кањерић те Љубинко Мијић и Љубо Стојановић из Осмака.

Њихово саслушање у тужилаштву Источног Сарајева јуче није било завршено до закључења овог броја "Гласа Српске".

У овом тужилаштву су, не откривајући њихов идентитет, казали да ће тужилац након што саслуша осумњичене одлучити да ли ће и против кога предложити одређивање једномјесечног притвора. Приједлог ће бити упућен Окружном суду у Источном Сарајеву.

Сви ухапшени у акцији се сумњиче за недозвољену производњу и промет дроге и оружја. Сумња се да су дуже вријеме кријумчарили сканк и продавали га зависницима на подручју Семберије и регије Бирач.

Током акције "Мапед" полиција је код ухапшених пронашла и заплијенила више од 11 килограма модификоване марихуане сканк, шест пушака, два пиштоља, седам бомби, као и електронску детонаторску капислу и 680 метака разних калибара. Вриједност заплијењене дроге процјењује се на црном тржишту на око 100.000 марака.

Сви ухапшени у акцији "Мапед" полицији су познати од раније по чињењу кривичних дјела. Трифковић се доводио у везу с малверзацијама у вези са подјелом помоћи за поплављене.

Владо Кањерић је због трговине дрогом био ухапшен и у акцији "Градина" 2009. године. Он је због трговине дрогом хапшен и у земљама Европске уније, гдје је и одлежао затворску казну. Трифковића је полиција сумњичила да је учествовао у скривању десет тона брашна, које је стигло у хуманитарној помоћи за угрожене у мајским поплавама на подручју Шековића.

Акцију "Мапед" су извели припадници Сектора криминалистичке полиције ЦЈБ Бијељина уз ангажовање Јединице за подршку из Бијељине и Зворника.

У оквиру ове акције претресено је десет локација, а претреси су изведени по наредби Окружног суда у Источном Сарајеву уз сарадњу с окружним тужилаштвима у Источном Сарајеву и Бијељини.

Суспензија

Шеф Цивилне заштите Шековићи Миљан Лошић највјероватније ће бити суспендован са ове функције.

У општини Шековићи јуче нису жељели да коментаришу његово хапшење. Истакли су да ће у складу са законом покренути дисциплински поступак и суспензију против њега, ако буде доказано да је починио дјело за које га полиција терети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана