Ухапшене три особе због дјечије порнографије

Небојша Томашевић
Ухапшене три особе због дјечије порнографије

Бањалука - Полиција Републике Српске у акцији “Андромеда” јуче је ухапсила Д. Т. из Бањалуке, С. М. из Новог Града и П. М. из Добоја због посједовања и приказивања дјечије порнографије.

У МУП-у РС су казали да је овом приликом претресено више објеката које користе осумњичени на подручју Бањалуке, Добоја и Новог Града.

- Током претреса пронађено је и одузето неколико рачунара и одређена количина компакт дискова и меморијских картица - рекли су у полицији, али нису могли да наводе друге детаље нити да открију идентитет ухапшених.

Извор близак истрази је казао да су осумњичени праћени дуже времена на основу информација које су добијене сарадњом са иностраним полицијским агенцијама.

- Међународном размјеном података дошло се до информација да се одређене особе на подручју РС могу повезати са посједовањем или приказивањем дјечије порнографијом на интернету. Праћењем њихових активности и другим истражним радњама МУП РС је дошао и до одређених доказа, те је покренута акција “Андромеда” у којој су ухапшене три особе - казао је овај извор.

Акцију “Андромеда” спровели су припадници центара јавне безбједности Бањалука и Добој у сарадњи са Управом криминалистичке полиције МУП-а РС. Акција је изведена по наредбама и надзору окружних тужилаштва Бањалуке и Добоја.

Полиција РС је и током 2011. године у два наврата провела опсежне акције на сузбијању дјечије порнографије. Тако је 25. марта 2011. ухапшено пет особа због искоришћавања дјеце и малољетника за дјечију порнографију путем интернета. Неколико дана раније у другој акцији ухапшен је Самир Скелић (46) из Дервенте у чијој кући је пронађена рекордна количина садржаја дјечије порнографије. Приликом претреса полиција је код њега пронашла више од два милиона фотографија и 7.000 видео-снимака дјечије порнографије. Истрагом је утврђено да су фотографије и видео-снимци који су откривени код Скелића били намијењени за међународно тржиште. Већа акција на сузбијању дјечије порнографије спроведена је и у октобру 2008. године када је полиција из једног интернет клуба у Бањалуци изузела 18 хард дискова из рачунара на којима су постојали снимци и фотографије са дјечијом порнографијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана