Ухапшен члан банде која је крала багере у ЕУ

Н. Т.
Ухапшен члан банде која је крала багере у ЕУ

Сарајево - Божидар Кундерт (56) оптужен за организовани криминал и царинску превару у афери "Царина", ухапшен је на основу потјернице Суда БиХ, након неколико мјесеци скривања.

Кундерта су ухапсили припадници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) у сриједу на подручју Тузле. Он је предат јуче Суду БиХ који ће након што га саслуша одлучити да ли ће му бити одређен притвор.

Кундерта је  Тужилаштво БиХ 2013. године оптужило заједно са још 17 особа и девет фирми у оквиру предмета "Царина". Овом оптужницом тужилаштво их терети за царинске преваре, прање новца, тешке крађе и фалсификовање исправа. Кундерт је у Суду БиХ у фебруару прошле године негирао кривицу за дјела за која га терети и од тад је био недоступан. Према оптужници Кундрет и остали су изнајмљивали или крали багере у земљама Европске уније, а потом су их с лажним папирима увозили у БиХ, гдје су их продавали. Групом је руководио Владе Делић и Иво Мркић који су планирали и организовали набавку багера у Њемачкој, Аустрији, Италији и Белгији. Те машине су углавном крадене или су на основу превара узимане од предузећа на подручју европских земља. Оптужени су радне машине багере крали или изнајмљивали на основу лажних имена након чега су правили лажне фактуре о куповини. Лажне фактуре су израђиване уз помоћ Кундерта и Љиљане Прањић. Након тога Делић и Мркић уз помоћ осталих су  мијењали податке у фактурама, уносили мање купопродајне цијене те их увозили у БиХ уз помоћ цариника који су били чланови њихове групе. Машине су продаване шпедитерима у БиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана