Убицу након 24 године стигла казна

Сања Амиџић
Убицу након 24 године стигла казна

Сарајево - Дамир Градашчевић из Сарајева, након 24 године и четири судска процеса, осуђен је јуче у Кантоналном суду због убиства суграђанина Милоша Вујића Панића на четири године и пет мјесеци затвора.

Убиство се догодило 13. септембра 1993. године након свађе, а потом туче Градашчевића са Милошем и његовим сином Дамјаном Вујићем Панићем. Повод за крвави обрачун било је смеће које је бачено испред шупе Надире Ченгић, која је тада била у вези са убицом иако је он имао закониту супругу и са њом дијете.

Овај судски процес један је од најдужих који се водио у Кантоналном суду, јер је Градашчевић пуних 15 година био у бјекству.

С обзиром на ратне околности, убица је искористио прилику да 1994. године, када је пуштен да се брани са слободе, побјегне из БиХ у Хрватску, а потом у Сједињене Америчке Државе.

Судски процес у овом случају вођен је у његовом одсуству, а он је 2002. године у Кантоналном суду у Сарајеву осуђен на пет година затвора. Након жалбе Врховном суду БиХ казна је преиначена на седам година затвора, међутим, Градашчевић се није појављивао у БиХ.

Ухапшен је у Сјеверној Калифорнији 2009. године на основу међународне потјернице. Градашчевића је у САД путем интернета пронашао његов син и пријавио сарајевском МУП-у који је и расписао потјерницу. Доведен је у Казнено-поправни завод Зеница како би одслужио казну, али је Врховни суд ФБиХ након мјесец укинуо пресуду и вратио процес на почетак. Градашчевић се тако поново нашао на слободи.

Од 2009. па до 2015. године вођена су два судска процеса у којима је убица осуђен на по пет година затвора, али је у жалбеном поступку Врховни суд ФБиХ укидао пресуде и враћао процесе на почетак. Тек на четвртом суђењу изречена је правоснажна пресуда.

Градашчевић свих ових година боравио је у САД гдје се вјенчао са Надиром Ченгић, која му је наводно била и адвокат у овом процесу. Супруга и син из првог брака, које је напустио током рата, живе у Сарајеву.

Бјекство

Градашчевић је у бјекству био укупно 15 година. Све вријеме је боравио у САД. Од прве супруге Ирис званично се није развео у Сарајеву, али га то није спријечило да се ожени Надиром Ченгић у Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана