Убици зајмодавца 15 година затвора

С. А.
Убици зајмодавца 15 година затвора

Бањалука - Радан Векић (24) из Приједора правоснажно је осуђен у Врховном суду РС на 15 година и три мјесеца затвора због убиства суграђанина Милана Максимовића (50) на локалном путу у селу Шпадићи код Приједора.

Вијеће Врховног суда РС одбило је жалбу одбране оптуженог и потврдило првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци којом је младић, осим убиства, осуђен и за недозвољено држање пушке "М-48".

Према пресуди, Векић је Максимовића убио 14. маја ове године на подмукао начин намамивши га у клопку. У пресуди се наводи да је он тога дана договорио са Максимовићем да му врати новац који му је дуговао. Међутим, није дошао на договорено мјесто за  враћање дуга, већ је позвао телефоном Максимовића и рекао да му је "голф" остао у квару у Шпадићима код Приједора и да дође по њега. Жртва му је због ранијих добрих односа повјеровала и отишла у Шпадиће. Векић се сакрио иза свог возила и када се Максимовић појавио, пуцао је у њега из пушке "М-48". Погодио га је два пута, и то у груди и главу.

У образложењу првостепене пресуде стоји да је одбрана оптуженог тврдила да је он кобног дана имао намјеру да се убије јер није могао да поднесе притисак због сталног повећања дуга, али то није доказано. Према овом спису, на основу прикупљених доказа одбране и оптужбе Векић је дуговао жртви 1.900 марака.

Осуђеном су као отежавајуће околности узети његова  упорност и подмуклост при извршењу кривичног дјела, док је у његову корист узета чињеница да је неосуђиван, породичан човјек, али и то да се покајао током суђења.

Суд је Векића обавезао на плаћање трошкова поступка у износу од 3.159 марака и судског паушала од 150 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана