Убицама Радића 36 година и осам мјесеци

Небојша Томашевић
Убицама Радића 36 година и осам мјесеци

Сарајево - Шесторица бивших припадника МУП-а Унско-санског кантона осуђени су у петак у сарајевском Кантоналном суду на 36 година и осам мјесеци затвора због убиства српског повратника Цвијана Радића, које је почињено у јануару 1997. године.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавао судија Хусеин Делалић.

Овом пресудом Асмир Бакрач (44) осуђен је на осам година затвора, а Халид Велагић (64) на седам година.

Фуаду Попрженовићу (57), Изету Шахиновићу (46) и Ејубу Икићу (59) изречено је по пет година, а Хусеину Кунићу (42) година и осам мјесеци затвора.

Према пресуди Бакрач, Попрженовић, Шахиновић, Кунић, Велагић и Икић су 29. јануара 1997. године у Бихаћу, по претходном договору, као саизвршиоци убили Радића, који је тога дана дошао у зграду општине Бихаћ како би се распитао о поврату стана који је напустио 1994. године. Радић је тог дана ухапшен и одведен у службене просторије на вишечасовно испитивање. Том приликом је мучен све до ноћних часова. Како се наводи у пресуди, Радића је на поду канцеларије, коју је користила криминалистичка служба, затекла једна особа којој се он обратио ријечима: "Господине, молим вас, помозите ми, бићу убијен", те објаснио да ће га убити Ејуб Икић и Халид Велагић, као и њихови послушници.

Икић и Велагић су заједно са Бакрачем, Попрженовићем и Шахиновићем били у другој канцеларији. Даље се наводи да су Бакрач и Попрженовић, по налогу Велагића и Икића, узели кључеве службеног возила у намјери да одвезу Радића. Тада су Бакрач и Шахиновић одвукли Радића до возила јер је био толико претучен да није могао сам да хода. Бакрач је сјео на мјесто возача, Попрженовић на мјесто сувозача, док је на задњем сједишту био Шахиновић, а поред њега Радић.

Одвезли су се на мјесто Црно језеро код Крупе на Уни, гдје су Радића извукли из возила и убили са два хица у груди и главу, а затим тијело ставили у пртљажник службеног полицијског возила. Довезли су се до половине моста изнад Црног језера. Затим су Радићево тијело конопцем везали за бетонски блок и бацили преко ограде моста у језеро. Потом су аутомобил опрали од крви, уклонили трагове и истрагу преусмјеравали у другом смјеру.

Притвор

Судско вијеће Кантоналног суда свој шесторици осуђених за убиство Цвијана Радића укинуло је притвор, у којем су били од 8. јануара прошле године.

Породица убијеног Радића се са имовинско-правним захтјевом упутила да надокнаду штете тражи у парничном поступку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана