Убица Раде Дојчиновић пристао на 21 годину затвора

Небојша Томашевић
Убица Раде Дојчиновић пристао на 21 годину затвора

Бањалука - Абдулах Бербић (65) из Костајнице признао је да је убио Раду Дојчиновић (60) из Бањалуке и пристао да му суд изрекне 21 годину затвора.

Његов адвокат Душка Богојевић је казала да је он са бањалучким Окружним јавним тужилаштвом закључио споразум о признању кривице, у којем је предвиђена та казна.

- Бербић је на првом испитивању признао кривицу и све испричао. Потписали смо споразум, који ће уз оптужницу ускоро бити достављен Окружном суду на разматрање. Сматрам да је казна, с обзиром на признање, адекватна - казала је Богојевићева, која није могла да открива више детаља док, како је рекла, не буде подигнута и потврђена оптужница.

Дојчиновићева је убијена 19. септембра 2015. године поред своје викендице у Јошиковој Води код Бањалуке. Њен убица, осумњичени Бербић, откривен је и ухапшен 17. октобра ове године. Након његовог хапшења из МУП-а Републике Српске саопштено је да је осумњичени Дојчиновићеву убио из користољубља.

Полиција је током истраге утврдила да је осумњичени пратио Дојчиновићеву неколико дана и осматрао њено кретање, да би стекао у увид у њене навике. Циљ му је била пљачка, јер је сумњао да жена има више новца. Испоставило се да је пронашао много мањи износ од оног који је очекивао да ће наћи. Према незваничним информацијама, Бербић је од Дојчиновићеве украо око 50 марака.

Убица је откривен захваљујући траговима које је оставио на новчанику и оружју. Вјештачењем ДНК трагова на новчанику жртве утврђено је да припадају осумњиченом Бербићу, баш као и отисци на пиштољу, за који се сумња да је коришћен током убиства.

Рада Дојчиновић, која је некада била благајница бањалучког "Аутопревоза", убијена је са два хица из пиштоља калибра девет милиметара. Њено тијело пронашла је кћерка када је дошла да би заједно провеле викенд. Поред Дојчиновићеве пронађена је и њена торбица, из које су биле извађене и разбацане ствари. Убица је прије крвавог пира искључио безбједносни видео-надзор, којим је било покривено цијело имање Дојчиновићеве. Очигледно је да је добро познавао терен, јер је у двориште ушао на једини прилаз који није под видео-камером. Након што је убио жену, поново је укључио безбједносне камере и побјегао.

Бербић је повратник у извршењу кривичних дјела и раније је осуђиван.

Дебео досије

Абдулах Бербић има подебљи криминални досије. Осуђиван је у Хрватској због убиства, разбојништава, насилничког понашања и пријетњи судијама у процесима против њега. Загребачки Жупанијски суд казнио га је са 12 година затвора због убиства чувара складишта "Кроацијалеса" Владимира Фрањчића у Сесветама у фебруару 1999. године. Осуђен је и на шест година затвора због пљачке 34.600 куна (око 10.000 КМ) из поште у Доњој Ломници у Хрватској, коју је починио у августу 1998. године. Након хапшења и током суђења и служења казне постао је познат по својим увредама упућеним судијама и тужиоцима у његовом случају. По издржаној казни протјеран је из Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана