Убица и раније пријетио шумарима

Сања Амиџић
Убица и раније пријетио шумарима

Доњи Вакуф - Сабахудин Будо Хабиб (48) из Соколине код Доњег Вакуфа, који је убио шумаре Ферида Рахмановића (48) и Омера Башића (49) и власника пилане у Доњем Вакуфу Шефку Драгиновића (51), раније је пријетио шумарима "да се неће главе наносати" уколико га буду спречавали да сијече државну шуму коју је продавао.

Испричали су ово јуче мјештани Соколине након троструког убиства које је у уторак поподне починио Хабиб у њиховом селу.

Крвави пир догодио се када су шумари дошли до Хабибове куће како би му одузели 15 метара кубних трупаца које је бесправно посјекао.

Према непотврђеним информацијама, Будо и неки од чланова његове породице покушали су да спријече одузимање обловине. Хабиб је у једном моменту отишао до шупе одакле је узео пушку, сјео у трактор и препријечио пут једном од шумара који је ишао својим трактором. Ту је починио прво убиство. Друга двојица почела су да бјеже према "лади" којом су дошли, али их је он сустигао и пуцао. Једног је сурово ликвидирао у возилу, а другог поред аутомобила. Хабиб је након тога побјегао у шуму. Послије доласка припадника специјалне полиције брат га је позвао путем мобилног телефона, након чега се Будо предао.

Супруга убице јуче није била расположена за причу, само је кратко рекла да је свима тешко због тога што се десило.

Према ријечима комшија, Хабиб је био једна од шумокрадица у Доњем Вакуфу гдје је сјекао државну шуму и продавао како би прехранио породицу.

- Имао је трактор којим је ишао у шуму, извлачио балване и продавао их. Нигдје није био запослен па је од тога живио - казао је један од комшија који је желио да остане анониман.

Други комшија казао је да се тако нешто могло очекивати јер је Хабиб био у сукобу са шумарима, а све је дан раније наслућивао Будин отац који је у селу рекао да се све то што његов син ради неће добро завршити.

- Причао је да ће "пасти мртва глава" што се на крају и обистинило. Има још људи у селу који се баве овим послом, али једнима се гледа кроз прсте, а другима не. Вјероватно је човјеку "пукао филм" када је урадио овако нешто - казао је други комшија који није желио да му објавимо име.

Иза тројице убијених остало је 15 сирочади јер је Башић имао осморо, Рахмановић троје, а Драгиновић четворо дјеце.

Страх од одмазде

Након саслушања у полицији Сабахудин Хабиб је јуче предат Тужилаштву Средњобосанског кантона у Травнику и за њега је затражен једномјесечни притвор. Осим њега, саслушани су и његов син А. Хабиб (22), брат С. Хабиб (47) и још један рођак.

Током привођења и јуче око зграде тужилаштва су биле појачане мјере безбједности због страха од одмазде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана