У судници признали да су тражили новац за запошљавање у „Електропреносу“, судија „важе“ казну

Небојша Томашевић
У судници признали да су тражили новац за запошљавање у „Електропреносу“, судија „важе“ казну

БАЊАЛУКА – Винко Ђурагић, Желимир Роквић и Далибор Симић, које терете да су од Саше Радића тражили 15.000 КМ како би га запослили у „Електропреносу БиХ” у Окружном суду у Бањалуци данас су признали кривицу након што су им до сада два пута одбијани споразуми са тужиоцем.

Сва тројица су пред судијом Благојем Драгосављевићем изјавили да су криви и да се кају за оно што су урадили. Признања су након разматрања доказа прихваћена, а пресуда ће бити изречена у понедјељак.

Поменути тројац је до сада у два наврата са Републичким тужилаштвом закључивао споразуме о признању кривице, али их је судија одбијао због неадекватних казни. Посљедњим споразумом било је предвиђено да им се изрекне по година затвора што је минимална казна. Осим затворске биле су предвиђене и новчане казне и то 5.000 КМ за Ђурагића, 4.000 КМ за Роквића и 3.000 КМ за Симића.

Ђурагић  је био извршни директор у “Електропреносу”  и сада је у пензији, а Симић је радио као монтер. Роквић је запослен у Градској управи Бањалука. Ранијим споразумима било је предвиђено да Ђурагић добије 10 мјесеци, Роквић девет, а Симић осам мјесеци затвора што је испод законског минимума.

Републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић је у завршној ријечи истакла да су оптужени помогли да се  случај расвијетли те су од почетка сарађивали. Од суда је затражила да, цијенећи све околности, међу којима су признање и сарадња, као и начин извршења кривичног дјела изрекне адекватне казне којима ће се постићи сврха.

Одбрана свих  оптужених од суда је затражила што блаже казне, а  оштећени Радић није тражио одштету од оптужених те је истакао да нема став о кажњавању.

Бранилац Ђурагића и Роквића, адвокат Миленко Љубојевић истакао је да на страни његових клијената нема отежавајућих, већ само олакшавајуће околности.

- То је био ексцес у њиховом животу и они нису осуђивани. Од почетка су признали кривицу и изразили искрено кајање - рекао је Љубојевић.

Ђурагић је поновио да се каје те да је то био инцидент у његовом животу, а Роквић је нагласио да му је жао због свега.

Симићев адвокат Александар Станојевић је истакао да у случају његовог клијента постоје бројне олакшавајуће околности за ублажавање казне, те је од суда тражио да, ако не буде ублажена, буде у законском минимуму. Истакао је и став оштећеног Радића који је рекао да Симићу не замјера и да му опрашта. Симић је нагласио да је  цијели случај тешко погодио њега и породицу те да је због стида и дао отказ те отишао из земље.

Током суђења у судници је прегледан и видео снимак “спорног” састанка Радића и Роквића на коме наводно договарано запослење за новац.

Оптужница

Ђурагића, Симића и Роквића оптужница терети да су од Саше Р. из Добоја тражили 15.000 КМ како би му омогућили да се запосли као монтер у “Електропреносу БиХ” након објаве конкурса за запошљавање више радника у поменуту компанију крајем октобра 2021. године.

Наводи се да се Ђурагић  састао са Роквићем, преко којег је за себе захтијевао награду, да би кориштењем свог службеног положаја посредовао у запошљавању пријављених на конкурс.

Предао му је списак са подацима кандидата, захтијевајући за себе 10.000 КМ за кандидате са високом стручном спремом и 8.000 КМ за оне са средњом стручном спремом. Роквићев задатак је био да контактира кандидате и пронађе оне који су вољни да плате наведени износ, а он је потом списак предао Симићу, како би остварио контакт с кандидатима и од њих тражио новац.

Додаје се да су „ како би се уградили” износ увећали  на 13.000 и 15.000 марака зависно од стручне спреме како  а разлику су, у складу с договором, требали подијелити на “равне части”.  Набавили су и мобилне телефоне, па је Симић позвао кандидата Сашу Р. и представио се као „Жељко испред комисије“ и захтијевао 15.000 КМ како би посредовао у његовом запошљавању те му рекао да „мора да се одлучи најкасније до сутра”.

Саша Р.  му је накнадно послао поруку: “Донио сам одлуку, пристајем”, па су се састали у једном тржном центру у Бањалуци. Међутим, Саша Р. је све пријавио полицији, а тројица оптужених су ухапшени у акцији “Напон”.

Истрага против полицајаца

Републички тужилац Сања Тадић  Стојисављевић казала је да је током истраживања  овог случаја примјењивано тајно праћење и снимање телефонских комуникација оптужених, али да то није дало резултате.

- Поједини руководећи полицијски службеници укључени у ову истрагу починили су незаконитости и дошло је до цурења информација. Тужилаштво је због тога покренуло и води истрагу против одређених полицијских службеника. Сарадња оптужених је помогла да се цијели случај расвијетли и утврди шта је ко радио - рекла  је тужилац Тадић  Стојисављевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана