Детаљи запљене код Добоја: Дрогу из Колумбије крили у пошиљци шећера и „кока-коле“

Небојша Томашевић
Foto: Уступљена фотографија

ДОБОЈ - Више пакета кокаина, укупне тежине око 73 килограма, пронађених на подручју Добоја, било је скривено у пошиљци шећера и "кока-коле", потврђено је "Гласу Српске".

Према незваничним информацијама, претпоставља се да је дрога највјероватније стигла из Колумбије.

Ријеч је о једној од највећих запљена кокаина у БиХ, а како је саопштило Тужилаштво БиХ, вриједност наркотика на илегалном нарко-тржишту процјењује се на више милиона евра.

Дрогу су пронашли припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Из полиције је саопштено да су пронађени наркотици у БиХ транспортовани тако што су скривени у пошиљци друге робе која је увезена.

- Истрага се спроводи под надзором Тужилаштва БиХ, у сарадњи са партнерским агенцијама држава Европске уније и Европолом. Полицијски службеници МУП-а Српске настављају да предузимају све законом предвиђене мјере и радње ради расвјетљавања кривичног дјела организовани криминал у вези са недозвољеном производњом и прометом опојних дрога - саопштено је из МУП-а РС, не наводећи детаље.

У Тужилаштву БиХ су истакли да с циљем заштите истраге не могу да дају више информација. Није саопштено да ли је утврђено ко је био наручилац и транспортер поменуте робе и наркотика нити гдје је дрога била смјештена.

Према непотврђеним информацијама, наркотици су откривени у једном складишту, а били су упаковани у мање пакете облијепљене селотејпом те затим скривени у картонским кутијама с другом робом.

Ова запљена кокаина само је још једна потврда да су балкански нарко-картели и дилери постали незаобилазан фактор у снабдијевању ЕУ дрогом.

Према истрагама које спроводи европска и полиције у региону и БиХ, кокаин и марихуана у ЕУ стижу из Јужне Америке и Албаније.

Велика запљена кокаина догодила се у априлу 2021, када је у луци Плоче хрватска полиција заплијенила 574 килограма кокаина високе чистоће. Та пошиљка, допремљена из Јужне Америке, налазила се у контејнеру са бананама, скривена на дну, у сендвичу лима.

Средином ове године италијанска полиција у луци Трст заплијенила је 4,3 тоне кокаина, а приведено је 38 осумњичених који су били укључени у процес кријумчарења између Европе и Колумбије. Ову мрежу трговине дрогом углавном су чинили држављани Црне Горе, али и БиХ, Хрватске, Италије и Србије.

ЦИЈЕНЕ

Према подацима полицијских агенција, цијена килограма кокаина у БиХ је око 70.000 КМ, а када се распарча, износ буде много већи. Тако 73 килограма кокаина коштају око 5.110.000 КМ. На основу извјештаја Радне групе за израду Стратегије за борбу против организованог криминала за период 2017 – 2020, улична цијена кокаина у БиХ у 2020. години кретала се од 100 до 150 КМ за грам, па би цијена заплијењеног кокаина, да је стигла на улице, троструко порасла и њени дистрибутери би зарадили више од 10 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана