У међународној акцији "АТМ" ухапшено осам особа: Више од 7,4 милиона КМ из Словеније "опрано" у БиХ

Н.Т.
У међународној акцији "АТМ" ухапшено осам особа: Више од 7,4 милиона КМ из Словеније "опрано" у БиХ

САРАЈЕВО - Током међународне акције "АТМ" на подручју Зенице и Сарајева ухапшено је осам особа због сумње да су учествовале у прању новца, а истрага је показала да је од октобра 2016. до фебруара ове године у БиХ "опрано" више од 7, 4 милиона КМ стечених кривичним дјелима у Словенији.

Акцију је извела Агенција за истраге и заштиту СИПА из које саопштено да осумњичене терете за организовани криминал и прање новца.

- На подручју Сарајева и Зенице извршени су претреси на 14 локација, а слободе је лишено осам особа због организованог криминала и прања новца.

Приликом претреса откривена је и привремено одузета одређена количина пословне и банковне  документације, рачунари као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку-наводи се у саопштењу СИПА.

Додаје се да је путем банака извршена провјера рачуна и сефова осумњичених лица, којом приликом је  привремено обустављена трансакција у износу од 69.024  КМ.

- У  периоду од октобра 2016. године до фебруара 2023. године на подручју БиХ извршено је прање више од 7,4 милиона конвертибилних марака стечених кривичним дјелима почињеним на штету већег броја правних лица из  Словеније - стоји у саопштењу СИПА.

Према незваничним информацијама, сумња се да је нелегално зарађен новац у Словенији слан у БиХ  гдје опран кроз разне фиктивне послове и банкарске трансакције те је поново враћен у земљу поријекла у легалне токове.

Према писањима појединих медија у Словенији, акцијом су обухваћене и неке особе из свијета бизниса у тој земљи, а сумња се да су осумњичени  опрали милионе евра незаконито зарађеног новца.

Из Тужилаштва БиХ, по чијој наредби се и спроводи акција  је саопштено да се у овом случају  истражују велики трансфери новца са подручја Словеније у БиХ.

- Новац је пребациван за наводно и фиктивно реализоване послове у области грађевинарства, као и друге послове. Након тога  је поново трансферисан из БиХ у Словенију од стране више особа БиХ, те на тај начин стављан у легалне новчане токове - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана