У Дубровнику ухапшено 12 људи: Држављани БиХ шверцовали кокаин у Хрватску

Агенције
У Дубровнику ухапшено 12 људи: Држављани БиХ шверцовали кокаин у Хрватску

ДУБРОВНИК – Полиција у Дубровнику ухапсила је 12 особа осумњичених за диловање амфетамина и кокаина, од којих су десеторица из Хрватске, а двојица из БиХ и заплијенила дрогу чија количина премашује укупну запљену из 2019.

Ово је резултат вишемјесечне криминалистичке истраге дубровачко-неретванске полиције у сарадњи с ДОРХ-ом, ПНУСКОК-ом и МУП-ом Републике Српске.

- Осумњиченици су диловали дрогу на југу Хрватске ухапшени након вишемјесечне сложене истраге, а доби су од 21 до 48 година - речено је на конференцији за новинаре у Полицијској управи дубровачко-неретванској.

Водитељ Службе криминалистичке полиције Зоран Тиквица истакао је да се седам особа налази у дубровачком истражном затвору, а петорица су кривично пријављена. Истрага у овом случају се наставља.

Претресом објеката и возила које су користили осумњичени, пронађено је 110 грама кокаина, 1,75 килограма амфетамина, прибор за дистрибуцију - двије прецзине ваге и два строја за вакумирање, мобилни телефони, два пиштољска стрељива те одређени новчани износ.

- Четворица осумњичених су из БиХ кријумчарили дрогу на подручје Хрватске, препродавали је осталим осумњиченима, који су је даље дистрибуисали крајњим конзументима на подручју Дубровника, Мокошице, Жупе дубровачке и Пељешца - додао је Тиквица.

Водитељ Одјела за дроге Хрвоје Неусидл рекао је да је 12 особа било организовано у три међусобно независне групе, а истрага је спроведена у три фазе.

- Још у септембру 2019. те су особе препознате као можда, у посљедњем периоду, највећи препродавци дроге на нашем подручју. На крају прве фазе, крајем децембра 2019, у Стону је ухапшен држављанин БиХ (45), који је осумњичен да је континуирано из БиХ у Хрватску пребацивао веће количине амфетамина и препродавао дилерима те крајњим конзументима, у количинама од 25, 50, 100 и 200 грама - објаснио је Неусидл.

У другој фази, додао је, услиједило је 3. јануара хапшење другог држављанина БиХ (45), код којег је пронађено 110 грама кокаина, а потом код другог починиоца 1.500 грама амфетамина. Трећа фаза завршила је у уторак навече.

У току су завршне истражне радње, а до краја дана биће приведене још двије особе које су осумњичене за препродају амфетамина.

- Један од двојице починитеља је потпуни анонимац у подручју злоупотребе дрога, а други је вишеструки починитељ и осуђивана особа на подручју БиХ. Та је особа посљедњих годину непријављена боравила у Дубровнику и стално је мијењао локације становања. Било га је тешко пратити - рекао је Неусидл и додао како заплијењена количина амфетамина премашује укупну количину заплијењену у 2019. години.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана