Турке преко БиХ кријумчарили у ЕУ

Небојша Томашевић
Турке преко БиХ кријумчарили у ЕУ

Љубушки - Никола Хрстић из Љубушког и још седам особа ухапшени су јуче у акцији "Веза" Граничне полиције БиХ због кријумчарења држављана Турске у Европску унију.

Из Граничне полиције је, не откривајући њихов идентитет, саопштено да је хапшење извршено на подручју Западнохерцеговачког кантона у сарадњи са МУП-ом Републике Хрватске. Осим Хрстића, ухапшени су и Љ. Х, З. К, А. Х, С. Ш, Љ. П, Ј. П. и К. Б. из Љубушког.

Извор близак истрази је рекао да је овом криминалном групом за кријумчарење људи руководио Хрстић, а остали су били његови сарадници. Сумња се да је ова група преко БиХ и Хрватске прокријумчарила већи број држављана Турске у земље Европске уније. Извор близак истрази испричао је да је у овој криминалној групи свако знао шта је његов посао, а да су за кријумчарење узимали велике своте новца.

Хрстић је познат полицији и он је раније осуђиван због кријумчарења људи и тешког разбојништва.

Из Граничне полиције БиХ је потврђено да је акција "Веза" усмјерена против организоване криминалне групе која се бавила кријумчарењем држављана Турске према земљама Европске уније. Истакли су да је акција "Веза" изведена на основу наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је током акције остварена добра сарадња са МУП-ом Хрватске.

- У оквиру ове акције на подручју општине Љубушки претресено је осам објеката које су користили осумњичени. Приликом претреса заплијењена је одређена количина оружја, муниције и експлозива - наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Додали су да ће поступајући тужилац у овом случају након што испита осумњичене донијети одлуку о евентуалном упућивању приједлога за одређивање мјера притвора или мјера забране.

Полиција Хрватске такође је ухапсила већи број осумњичених за кријумчарење људи, а који су били повезани с Хрстићем и његовим сарадницима.

Акција "Веза" само је једна у низу акција на спречавању кријумчарења људи преко границе БиХ.

Гранична полиција БиХ је за шест мјесеци ове године Тужилаштву БиХ пријавила шест особа због кријумчарења људи. У 2013. години надлежним тужилаштвима пријављено је 67 особа због 19 случајева кријумчарења људи.

Раније акције

Током 2013. године изведена је и међународна акција "Југ" у којој је ухапшено 13 особа на подручју БиХ и 25 у Хрватској због сумње да су кријумчарили имигранте са подручја Косова и Турске. Ова група је илегално преко границе прокријумчарила више од 160 страних држављана.

Осим акције "Југ", у априлу прошле године изведена је и акција "Кашмир" у којој је ухапшено 17 особа због сумње да су се бавили кријумчарењем људи са подручја Косова и нелегално их превозили преко БиХ, Хрватске и Словеније, у земље западне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана