Тужилаштво тражи притварање осумњичених за дјечију порнографију

Небојша Томашевић
Тужилаштво тражи притварање осумњичених за дјечију порнографију

БИЈЕЉИНА – Поступајући тужилац Окружног тужилаштва у Бијељини предложио је одређивање притвора шеторки ухапшеној у акцији „Карика 2020“ које терете да су путем друштвених мрежа врбовали дјецу којима су слали порнографске садржаје, а у неколико наврат покушали су да састанке са дјецом, потврђено је „Гласу Српске“.

Притвор је прдложен Енију Ђукићу, Младену Ђокићу, Слободану Штукељићу, Кадиру Кајтезовићу, Милисаву Павловићу и Пери Голићу.

Како је саопштено на интернет страници тужилаштва, наводећи иницијале, притвор осумњиченима је предложезн због бојазни од понављња кривичног дјела, тежине кривичног дјела и бојазни од ремећења реда и мира.

-  Осумњичени се терете за кривична дјела искориштавање компјутерских мрежа или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуално злостављање или искориштавање дјетета, искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце са порнографским садржајем. Они су  ухапшени акцији Окружног јавног тужилаштва Бијељина у сарадњи са полицијским органима Републике Српске, Управом криминалистичке полиције, Полицијским управама Бијељина и Зворник  након проведених посебних истражних радњи-саопштено је из Тужилаштва не наводећи више детаља.

 

Извор близак истрази је рекао да су осумњичени жртве вребали на интернету између осталог и на Фејсбуку, а дјецу си порнографске фотографије и видео слали путем месинџера, вибера, али и СМС порука.

- Осумњичени се наводно нису познавали лично већ су сву комуникацију радили путем друштвених мрежа. Они су путем комуникације  преко месинџера, вајбера и других апликација за дописивање наговарали дјецу да се са њима састану. Претпоставља се да су то чинили ради задовољавања својих полних страсти. Тражили су од дјеце да им шаљу фотографије на којима су без одјеће – рекао је наш извор.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наводећи иницијале ухапшених, рекли су да су осумњичени које терете за дјечију порнографију предати у надлежност Окружног тужилаштва у Бијељини.

- Осумњичени су путем друштвених мрежа врбовали дјецу, затим их наводили на израду садржаја дјечије порнографије. Дјецу  су упознавали са порнографијом шаљући им фотографски и видео материјал порнографског садржаја-саопштено је из МУП-а РС.

Наводи се да су осумњичени покушавали  договорити састанке са дјецом ради вршења обљубе.

Како је саопштио МУП осумњиченој шесторки на терет су стављена кривична дјела искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања или искориштавања дјетета, те искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце са порнографијом.

Наведена акција „Карика 22“ спроведена је у сарадњи са полицијским службеницима полицијских управа Бијељина, Бањалука, Зворник, Добој, Приједор и полицијским службеницима МУП-ом Средњобосанског кантона, ПУ Травник

ПРЕТРЕСИ

Како је саопштено из МУП-а Српске, током акције претресене су куће и помоћни објекти које користе осумњичена лица на седам локација.

- Пронађени су и одузети мобилни телефони, уређаји за похрањивање дигиталних података, СИМ и меморијске картице, као и други докази који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела - пише у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана