Трнинић: За седам мјесеци погинуло шест малољетника

Срна
Трнинић: За седам мјесеци погинуло шест малољетника

Бањалука - Министар саобраћаја и веза Репубике Српске Неђо Трнинић рекао је да је забрињавајућа чињеница да је за седам мјесеци ове године у саобраћајним несрећама погинуло шесторо малољетних лица, 44 их је теже, а 203 лакше повријеђено.

Трнинић, који је данас посјетио дјецу на лијечењу у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци и уручио им поклоне, навео је да на алармантно стање у безбједности саобраћаја указује и чињеница да је број удеса у насељеним мјестима готово исти као и на магистралним и регионалним путевима.

"То говори да возачи не воде довољно рачуна о безбједности, те да треба да повећају опрезност и поштују саобраћајне прописе, нарочито у зонама гдје су предшколске и школске установе и дјечија игралишта", рекао је новинарима Трнинић и апеловао да сви возачи воде рачуна о томе.

Он је истакао је да је ресорно министарство покренуло иницијативу да на нивоу БиХ буду извршене измјене и допуне закона о основама безбједности саобраћаја, што би допринијело смањењу броја саобраћајних незгода, као и броја повријеђених малољетника.

"Циљ иницијативе јесте побољшање безбједности, као и олакшање учешћа у саобраћају, посебно лицима са посебним потребама", рекао је Трнинић, који је Завод посјетио са представницима Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза Српске, у оквиру обиљежавања "Недјеље дјетета", а с циљем скретања пажње на већу безбједност дјеце у саобраћају.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да је циљ рада Агенције да буде што мање дјеце повријеђене у саобраћајним незгодама.

"Један од циљева нам је омогућити безбједан саобраћај за дјецу ометену у развоју, али и уклањање архитектонских препрека које спречавају особе са инвалидитетом да приступе здравственим, али и свим другим институцијама", нагласио је Радовић.

Стручни сарадник за односе са јавношћу у Заводу "Др Мирослав Зотовић" Тања Мандић Ђокић нагласила је да је ово традиционална посјета представника Министарства саобраћаја, Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза Српске, којом се показује да дјеца са инвалидитетом заслужују много више пажње и предострожности у саобраћају.

Ђокићева је истакла да је веома важно овој дјеци, осим безбједности у саобраћају, омогућити и учешће у њему да би били укључени у друштвена дешавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана