Шверцом текстила зарадили 8,5 милиона КМ

Небојша Томашевић
Шверцом текстила зарадили 8,5 милиона КМ

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против девет особа ухапшених у акцијама "Пандора" и "Бос" због сумње да су разним малверзацијама остварили корист од око 8,5 милиона марака. Оптужена су и четири предузећа.

На оптужници се налази Анес Садиковић (40) познат као некрунисани "краљ текстила" у БиХ, те његови рођаци и сарадници: Касим (64), Фадила (58), Адис (36), Исмет (52) и Дамир Садиковић (52), затим Сабахудин Халиловић (45), Јасмин Касумовић (40) и Хата Бешлагић (66). Оптужене су и фирме "Еко Сан" из Бањалуке, "Јанус" из Брчког, "Садиковић турс" из Сарајева и "Босна експрес" из Добој Југа.

Према оптужници, Садиковић и остали су кривична дјела починили као организована криминална група од 2006. до 2012. године приликом увоза текстиле робе. На терет им се ставља утаја пореза, преваре и прање новца.

- Увозили су велике количине текстилне робе, а у пословним књигама је вишеструко умањивана њена вриједност. На тај начин су умањиване и царинске и пореске обавезе које су требали да плате. Захваљујући тим малверзацијама остварили су незакониту корист од око 8,5 милиона марака - појаснили су у тужилаштву.

Анес Садиковић је прво ухапшен у акцији "Бос" 2012. године, а његов случај је касније спојен са осумњиченима који су пали у акцији "Пандора" из јуна 2014. године. Њега су мали увозници кинеске робе оптуживали да је захваљујући својим јаким везама у институцијама БиХ уништавао конкуренцију. Он је наводно добио могућност увоза 134 робне марке и на тај начин монопол јер је само он могао увозити ту робу. Када су камиони других увозника долазили на границу, цариници који су радили за Садиковића тврдили су да је њихова роба копија и нису пуштали камионе да уђу у БиХ. Док би они доказали да њихова роба није копија, већ би пропала. Осим тога, Садиковић је варао и приликом плаћања пореза на увезену робу, тако што је увозио веома квалитетан текстил, а приказивао га као онај најлошијег квалитета.

Оптужница против Садиковића и осталих заједно са доказима упућена је Суду БиХ на потврђивање.

Директори

У акцији "Пандора" били су ухапшени и бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић и један од директора у УИО Здравко Цвјетиновић. Међутим, у саопштењу из Тужилаштва БиХ њихова имена се не спомињу међу оптуженима. Чаушевић и Цвјетиновић су били осумњичени за стварање криминалне организације која је на увозу кинеског текстила по повлашћеним условима зарадила богатство. У групи повлашћених био је и оптужени Анес Садиковић. Цвјетиновић је у међувремену враћен на посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана