Сумња на старост или срце пилота уроци трагедије у Мостару

Сања Амиџић
Сумња на старост или срце пилота уроци трагедије у Мостару

Мостар - Узрок авионске несреће, у којој је протеклог викенда у Мостару погинуло троје дјеце, младић Мухамед Сиповић и пилот аеродрома у том граду, који је управљао летјелицом Иван Карачић, могла би бити старост авиона или срчани удар који је пилот доживио током лета.

О разлозима пада летјелице у институцијама укљученим у истрагу несреће јуче нису жељели да говоре, истичући да је за то још рано.

Трагедија се догодила у суботу у поподневним часовима када је у насељу Родоч пао мањи спортски авион, који је претходно узлетио у оквиру манифестације "Лет изнад Мостара". Послије двадесетак минута панорамског лета авион је из још неутврђених разлога пао на земљу, а живот су изгубила четири путника и пилот.

Према незваничним информацијама, осим Карачића и Сиповића, погинули су син (7) и кћерка (10) ватрогасца Мостарског аеродрома Дражена Ловрића и син (8) радника Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби Сањина Хаџиомеровића.

Мјесто трагедије јуче је посјетила и вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић која је рекла да је ово једна од највећих ваздушних несрећа која се догодила у историји БиХ.

- Наши тужиоци су чланови Одбора за ваздушну безбједност и обучени су за рад у оваквим случајевима. Наредила сам да увиђај буде обављен према високим професионалним стандардима у сарадњи са свим надлежним институцијама како би био утврђен узрок трагедије - казала је Тадићева.

Увиђај је почео недуго послије трагедије, а истражни тим који је формирало Министарство комуникација и транспорта БиХ са Салком Бегићем на челу јуче је прикупљао доказе.

Замјеник директора Дирекције за цивилну авијацију БиХ Маринко Шимуновић рекао је да не зна колико ће трајати истрага о узроцима авионске несреће.

- Логично би било да истрага буде завршена у року од 30 дана, али у овом тренутку не можемо рећи шта све треба узети у обзир и које елементе треба истражити. Када је ријеч о летјелицама које су старије, онда су могуће и неке друге околности - рекао је Шимуновић и додао да је пилот који је управљао авионом био искусан инструктор летења.

Према информацијама које су објавили федерални медији, авион је био стар 46 година.

Стручњак

Стручњак за ваздухопловство Русмир Курић рекао је да је ова трагедија по свим обиљежјима врло слична несрећи која се прије пет година десила у Бањалуци када је такође изгубљено пет младих живота.

- Крајње је вријеме рећи "не" аматеризму у професионалним ваздухопловним агенцијама и организацијама. Морамо рећи "не" и импровизацијама у вези са коришћењем ваздухоплова регистрованих у регистру за приватну употребу у комерцијалне сврхе, јер је цијена коју плаћамо превисока - казао је Курић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана