Суђење за убиство Крунића: Одбрана тврди да тужилац није био на цијелом увиђају

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Крунића: Одбрана тврди да тужилац није био на цијелом увиђају

БАЊАЛУКА - Поступајући тужилац није присуствовао током цијелог увиђаја након убиства бањалучког бизнисмена Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића (38), нити је руководио свим увиђајним радњама.

Казали су ово у бањалучком Окружном суду браниоци оптужених, коментаришући материјалне доказе које је извела републички тужилац Сњежана Петковић. 

У овом случају оптужени су Бенеди Ђукановић (53), Емилио Балдо (53) и бивши радник "Сектор секјуритија" Родољуб Гајић, кога терете за помагање. 

Све их, осим за убиство, терете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића, којег су ранили. 

Тужилаштво је суду предочило неколико записника о увиђајима на мјесту убиства, проналаска оружја и аутомобила које су користили Балдо, Ковачевић и Ђукановић. 

Предочене су наредбе и извјештаји о претресима возила, кућа и других просторија које су користили Ђукановић и Балдо, као и о претресу "тојоте" у којој су биле жртве.

"Тужилац у овом предмету није предузео ниједну радњу доказивања, а увиђајем је руководила полиција. Није био присутан током увиђаја. Све је урађено нестручно, а није пронађено ни зрно којим је усмрћен Ковачевић" казала је Ђукановићев адвокат Весна Рујевић. 

Њеном приговору придружили су се браниоци Балда и Гајића, Драган Ступар и Маринко Бркић, који је истакао да се већина доказа не односи на његовог брањеника.

"Није тачно да тужилац није била на увиђају, била сам то вече до два или три ујутро када је увиђај прекинут, а настављен је ујутро. Тужилац је присуствовао увиђају кад је нађена 'тојота' " казала је Петковићева.

Бркић је рекао да тужилац није био на најважнијем дијелу увиђаја, његовом наставку, јутро након убиства.

Судија Бранимир Јукић одбацио је приговоре одбране. Сматра да су докази законити и да тужилац не мора да буде стално на увиђају.

Крунић и Павловић су убијени 22. априла 2019. у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Лакташа. Тада је рањен Илић, а у размјени ватре убијен је Жељко Ковачевић, који је означен као један од нападача. 

Ђукановића и Балда терете да су са Ковачевићем организовали и припремили злочин. Гајића, радника "Сектор секјуритија" и члана личног обезбјеђења Крунићеве супруге и дјеце, терете за помагање у убиству јер је Ковачевићу одао информације о кретању и обезбјеђењу свог послодавца у замјену за опрост дуга. 

Балдо је био осматрач и дојавио је када је возило кренуло у засједу. Ђукановића и Ковачевића терете да су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на Крунићев џип.

ПРЕКИД

Током суђења позлило је члану судског вијећа Садети Велаџић, па је суђење прекинуто. 

Након паузе од пола сата, процес је настављен, а судија је рекла да се осјећа боље и да може  учествовати у суђењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана