Суђење Раилићу и групи: Одбијено саслушање свједока Тужилаштва

Н. Т.
Foto: ГС

САРАЈЕВО – Вијеће Суда БиХ у предмету "Скај" против Далибора Раилића и других оптужених одбило је данас приједлог Тужилаштва БиХ да на наставку суђења као свједок буде саслушан радник Министарства унутрашњих послова Републике Српске Милан Томазовић.

Судија Мирослав Јањић који је предсједавао вијећем истакао је да је саслушање овог свједока преурањено, те ће  бити позван касније. 

Осим Раилића у овом предмету суди се Александру Миљатовићу, Игору Репајићу, Харису Гредељу, Мирјани Вујовић, Жељку Симићу и Гордану Гвоздену.

Раилића и још шест оптужених терете за шверц дрогом и убиство начелника криминалистичке полиције Приједор Раденка Башића

Раилића терете да је организовао групу  за шверц дрогом и групу за убиство  Башића  у чему су учествовали Миљатовић директни извршилац ликвидације и  Репајић као његов помагач у бијегу и припреми. Наредни претрес је заказан за 13. децембар, када је најављено саслушање три нова свједока. 

Одлука о одбијању саслушања свједока услиједила након низа приговора адвоката оптужених који сматрају да се ради о незаконитом доказу.

Бранилац првооптуженог Раилић Јадранка Ивановићева казала је да се ради о свједоку "који је писао пресуду".

- Овај свједок свједочи оно што су његове колеге сазнале и о чему су сачиниле извјештај. Он доноси закључке и говори шта је ко од оптужених урадио – сматра Ивановић.

Адвокат Раде Ћулибрк који брани другооптуженог Миљатовић тврди да тужилаштво жели да вјештачки налаз  угура као незаконит доказ.

- Томазовић је радник  МУП-а исто као што је и оштећени био, што говори да он, и да јесте вјештак, не би могао вјештачити доказе и користити извјештај који му је достављен. Ту се ради о аналитичкој обради података, те се противимо његовом кориштењу - рекао је адвокат Раде Ћулибрк.

Тужилац Дубравко Чампара је истакао да се не ради о налазу, већ о скупу података који је свједок обрадио.

- Нису донесени ни мишљење ни закључак, како каже одбрана. Човјек је само укрстио податке по наредби Тужилаштва. То су аналитичари одувијек радили - појаснио је Чампара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана