Railić i još dvije osobe optuženi za ubistvo Bašića, prijeti im doživotna robija

Nebojša Tomašević
Foto: Dražan Pozderović, Arhiva

SARAJEVO - Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedora i još dvije osobe optuženi su za ubistvo načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Osim Railića za ubistvo Bašića optuženi su Aleksandar Miljatović (34) iz Sanskog Mosta i Igor Repajić (32) iz Banjaluke.

Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo BiH ih tereti i za krijumčarenje narkotika.

 

Pored pomenute trojke,  za šverc narkoticima optuženi su Haris Gudelj (36) iz Prijedora, Mirjana Vujović (43) iz Bileće, Željko Simić (43) iz Bijeljine, Aleksandar Ivković zvani Saša (37) iz Bileće, Goran Gvozden (40) iz Gradiške. 

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi se terete za organizovani kriminal, povezan sa više teških krivičnih djela  počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korišćenjem kriptovanih aplikacija „Skaj“ i „Anom“ krijumčarili  drogu kokain i marihuana.

Navodi se da su narkotike u više navrata, krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiH, kao i inostranstvu.

Railić je zatim, stoji u optužnici, velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela a narko- kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, te je držao na bankovnim računima. Zbog toga je  od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog.

Prema optužnici Railić je organizovao grupu ljudi sa ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga. Miljatovića i Repajića terete da su pristupili toj organizovanoj grupi.

- U okviru te grupe je optuženi Miljatović dana 21. marta ove godine počinio teško ubistvo Radenka Bašića upotrebom vatrenog oružja na javnom mjestu u ranim jutarnjim časovima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo bezbjednosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj BiH – naveli su u Tužilaštvu. 

Ističe se da se  optuženima na teret stavlja organizovani kriminal, neovlašćen promet opojnih droga,  pranje novca i teško ubistvo kao krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice Tužilaštvo  će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz "Skaj" i "Anom" aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Optužnica će tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ranije su izvori „Glasa Srpske“ naveli da se Railićue na teret stavlja da je za 50.000 evra naručio ubistvo Bašića te da je Miljatović  tokom ispitivanja u policiji priznao da je  ubio Bašića.

Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, ubijen je u tom gradu hicem iz pištolja 21. marta u jutarnjim časovima. Dok je pješice išao na posao,  s leđa je upucan u potiljak, nakon čega je ubica pobjegao.

Miljatović je tokom ispitivanja naveo da je pucao kroz plastičnu kesu, nakon čega je pištolj bacio u Vrbas. Oružje iz kojeg je pucano nije nađeno ni do danas.

Miljatović je nakon zločina skinuo odjeću u kojoj je bio i zapalio je.

Railić je do sada više puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i pokušaja ubistva, a posljednja presuda mu je izrečena samo mjesec prije ubistva Bašića.

Nalazi se u pritvoru koji mu je produžavan zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze. U pritvoru je i zbog opasnosti da bi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana