Суђење оптуженима за варање држављана Кине: Тужилаштво игнорисало одлуку суда

ГС
Суђење оптуженима за варање држављана Кине: Тужилаштво игнорисало одлуку суда

БАЊАЛУКА - Иако је бањалучки Окружни суд одбио захтјев Републичког тужилаштва за одгоду суђења тројици оптужених за организовано варање Кинеза лажним пореским контролама, на заказаном рочишту није се појавио поступајући тужилац.

На оптуженичкој клупи у овом случају су порески инспектор из Бањалуке Миливој Бабић (65), радник Службе за заједничке послове Владе Републике Српске Синиша Антић (47) те Небојша Грчић (69) из Бањалуке.

Терете их да су организовали криминалну групу ради фиктивних контрола кинеских радњи широм РС у којима су незаконито од њих узели 9.400 КМ. Суђење овој тројки, које је требало да почне у априлу, одгођено је за мај јер се тужилац и поред противљења суда није појавио на рочишту.

- Суд је одбио захтјев замјеника главног републичког тужиоца за одгоду рочишта која је тражена због болести поступајућег тужиоца. Ово рочиште је прије тога већ било одгођено и суд сматра да Републичко тужилаштво има довољан број тужилаца, више него што има судија, и да је имало довољно времена да се припреме па је због тога захтјев за одгоду и одбијен - појаснио је предсједник судског вијећа Синиша Марковић.

Истакао је да ће тражити од Републичког тужилаштва да се писмено изјасни о разлозима за недолазак на суђење.

Према оптужници, Бабић, Антић и Грчић чинили су организовану криминалну групу и дјеловали су од јануара 2023. до 16. марта 2023. године на подручју Бањалуке, Градишке и Приједора, те општина Прњавор, Челинац, Котор Варош, Мркоњић Град и Кнежево.

Како се наводи у оптужници, договорили су се и осмислили план за наводну фиктивну контролу кинеских држављана, власника радњи који продају кинеску робу, како би од њих узели новац у замјену за то да их не кажњавају.

Бабића терете да је Антићу појаснио како ће дјеловати, у која мјеста ће ићи и кога контролисати, знајући да поједине кинеске радње врло често не издају фискалне рачуне.

Бабић је Антићу објаснио да ће ићи заједно са њим у наводне пореске контроле и лажно се представљати као службено лице, показивати службену значку и узимати новац.

Даље се наводи да је Бабић рекао да ће ангажовати још једну особу која ће их возити и имати задатак да улази у кинеске радње као наводни купац и обавијестити их да ли је добио фискални рачун.

Улогу возача и лажног купца добио је Грчић. Према оптужници, модус операнди је био увијек исти, Бабић и Антић би улазили у кинеске радње и говорили да врше пореску контролу, након чега су узимали новац од власника у износима од неколико стотина до око 1.000 КМ да не би обавили “своју дужност”, а новац су дијелили напола.

Грчић је по договору друге двојице улазио у кинеске радње те куповао неку ситну робу, а када не би добио фискални рачун, о томе би обавјештавао Антића који је улазио у радњу и лажно се представљао као порески инспектор који врши контролу те би од власника радњи узимао новац.

Бабић је оптужен за злоупотребу службеног положаја или овлашћења почињену у саставу криминалног удружења, Антић за помагање у кривичном дјелу злоупотреба службеног положаја или овлашћења и лажно представљање, а Грчић за помагање у извршењу кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана