Суђење Горану Мирковићу за породично насиље: Пунцу забио сјекиру у главу због дуга

Небојша Томашевић
Суђење Горану Мирковићу за породично насиље: Пунцу забио сјекиру у главу због дуга

БАЊАЛУКА - Оптужени Горан Мирковић (56) из Градишке и његов пунац Милан Мудринић (80), којем је зет забио сјекиру у главу, посвађали су се и потукли због новчаног дуга.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду кћерка убијеног и супруга оптуженог Милка Мирковић, која је до детаља испричала шта се дешавало 21. августа 2019. године. Мудринић је преминуо у болници три дана након напада. Према ријечима Мирковићеве, кобног дана њен супруг и отац посвађали су се на улазу у кућу у мјесту Брезик Ламинци. Ту су се и погурали.

- Стала сам између њих. Горана сам угурала у кухињу, а оца напоље и он се негдје сакрио. Звали смо полицију, која је дошла и нису пронашли оца. Када су они отишли, отац се појавио и говорио је Горану да не мора да врати паре, да ће му полупати ауто. Горан је узео сјекиру и отишао да брани ауто - рекла је Мирковићева.

Додала је да је она тад отишла до комшинице Боје да зове помоћ, а недуго послије за њом је дошао Горан и рекао: “Ја сам њега ударио сјекиром у главу”.

- Када сам се вратила у двориште, отац је лежао у локви крви са сјекиром у глави. Нисам видјела када га је ударио. Горан је потом сјео у ауто и кренуо, али га је полиција и хитна срела на улазу у двориште - казала је Мирковићева.

Појаснила је да су њен отац и супруг раније били у добрим односима, а да су трзавице и свађе почеле након што је супруг отишао у иностранство да ради.

Бранилац оптуженог адвокат Јадранко Ступар приговорио је исказу Мирковићеве као свједока, тврдећи да је говорила различито у истрази и пред судом.

Бањалучко Окружно тужилаштво Горана Мирковића терети за насиље у породици или породичној заједници које је починио у стању битно смањене урачунљивости, у прекорачењу границе нужне одбране. Наводи се да се све десило 21. августа 2019. године око 22 часа након што је пунац оптуженог Милан Мудринић дошао код њега у кућу у мјесту Брезик Ламинци те га вербално напао због дуга.

Према оптужници, свађу је прекинула супруга оптуженог Горана Милка Мирковић. У оптужници стоји да је оштећени по изласку из куће рекао да му оптужени не треба враћати новац, али да ће му полупати возило да га не може возити, те пришао паркираном “голфу 3” на којем је дрвеном цјепаницом разбио предње вјетробранско стакло. Даље се наводи да је Мудринић цјепаницом ударио Мирковића који је затим у стању битно смањене способности да схвати значај свог дјела и да управља поступцима усљед привремене душевне поремећености, одбијајући напад узео сјекиру и оштрицом ударио Мудринића у предјелу тјемена главе, прекорачивши тиме границе нужне одбране.

Обдукција

Специјалиста судске медицине Жељко Каран казао је да је Милан Мудринић преминуо усљед разорења мозга и крварења у лобањи. Истакао је да је жртва имала прелом костију главе и да је повреда нанесена механичким оруђем те да се ради о резној рани. Каран је истакао да је сјекира подобно оруђе да нанесе такву повреду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана