Судија: Срамота у шта су претворена суђења, нећу да будем дио тога

Небојша Томашевић
Судија: Срамота у шта су претворена суђења, нећу да будем дио тога

Бањалука - Срамота је у шта су се претворила суђења у кривичним процесима која се непотребно одуговлаче у недоглед. Нећу да будем дио тога, отворио је у петак душу судија бањалучког Окружног суда Милан Благојевић након што је одгођено суђење оптуженој петорци за шверц дроге.

Суђење је одгођено јер се  првооптужени Ади Порча (33) није појавио у судници, иако није обавијестио суд да неће доћи. Када га је његов адвокат Вујадин Љубојевић позвао телефоном од Порче је добио одговор да је болестан. Предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић је констатовала да се суђење одгађа за 7. децембар.

Играње са судом изазвало је револт члана судског вијећа Благојевића, који је упитао тужиоца и адвокате оптужених да ли могу да заврше извођење доказа на рочишту 7. децембра.

- Немојте да опет дођемо у ситуацију да не можемо да завршимо. Ово предуго траје, суђење се води од маја, а сада је децембар. И у осталим кривичним предметима суђења се одуговлаче иако све може да се заврши много брже. То је срамота и ја нећу да будем дио тога. Одуговлачења једино пашу адвокатима по службеној дужности јер наплате већу тарифу из буџета - истакао је Благојевић.

Предсједнику судског вијећа Сњежани Курдић рекао је да може да обавијести предсједницу Суда да он не жели да учествује у одуговлачењу суђења.

Осим Порче у овом случају оптужени су још и учитељица у Основној школи "Милош Црњански" у прњаворској мјесној заједници Поточани Сњежана  Балић-Петрашин (36), Емир Арнаут звани Чупс, Предраг Лебурић звани Лебура (41) из Прњавора, те Ален Накарадић (25) из Добоја. Оптужница их терети да су од фебруара 2013. до јануара 2014. године на подручју Прњавора и Дервенте продавали марихуану и спид. У оптужници се наводи да су дрогу куповали од непознатих лица, а продавали је, зависно од количине и врсте, по цијенама од 10 до 50 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана