Суд прихватио захтјев одбране и налаз психијатра: Супружници пуштени из притвора након 15 мјесеци

ГС
Суд прихватио захтјев одбране и налаз психијатра: Супружници пуштени из притвора након 15 мјесеци

ПРИЈЕДОР - Окружни суд у Приједору укинуо је притвор Илији и Божани Ковачић из Бањалуке који су се у притвору налазили од фебруара прошле године.

Како сазнаје Српскаинфо, одлучујућу улогу у пуштању брачног пара који се терети за покушај убиства комшија, имали су захтјев њиховог браниоца Саше Лаботића и налаз субспецијалисте судске медицине изведен на прошлом рочишту, на захтјев одбране.

Оптуженима су уједно изречене мјере забране напуштања мјеста боравишта, те су им одузета лична документа.

Вјештаци одбране брачног пара Илије и Божане Ковачић, утврдили су након психијатријске анализе да не постоји опасност да ће оптужени поновити дјело или починити неко друго, теже кривично дјело.

Брачни пар Илија и Божана Ковачић, родитељи двоје дјеце, од фебруара прошле године налазе се у притвору под оптужбом да су покушали убити комшију у мјесту Крива Ријека код Козарске Дубице.

У наставку суђења у Окружном суду у Приједору психијатријско вјештачење за оптужену Божану утврдило је између осталог, да је оптужена у вријеме извршења кривичног дјела била у стању привремене душевне поремећености, које је настало због изложености стресним факторима.

Вјештак одбране је уједно закључио да оптужена није склона насилном понашању, те је закључио да не постоји опасност да би Божана могла поновити кривично дјело.

Налаз вјештака психијатра за оптуженог Илију Ковачића између осталог наводи, да оптужени у вријеме кривичног дјела, а због емоционалне нестабилности, немогућности контроле импулсивности, те повишене емоционалне напетости, није био у могућности да схвати значај дјела и управља својим поступцима.

Оптужени Илија Ковачић уједно има и емоционално нестабилни поремећај личности због којег му је својевремено прекинут и војни рок.

Оптужница

Према наводима из оптужнице Окружног јавног тужилаштва Приједор, случај који је квалификован као покушај убиства догодио се 4. фебруара прошле године у мјесту Крива Ријека код Козарске Дубице, а мотив за нетрпељивост између актера која је кулминирала пуцњавом јесу нарушени комшијски односи чије се парцеле налазе једна уз другу.

Прво је како се наводи, критичног дана око 15 часова, оптужени Илија паркирао свој аутомобил и то, како прецизира тужилаштво, на излаз са парцеле на којој су већ била паркирана возила оштећених Синише Јањетовића и његовог зета Душана Вукоте. Око 17.30, Вукота довози трактор којим намјерава да помјери ауто Ковачића. У том тренутку наилази Илија држећи мобилни телефон у десној руци и снима Душана Вукоту, али и остале присутне. Тада реагује Синиша Јањетовић и ударцем избија телефон из руке Илији, али је оптужени другом руком, из јакне извадио плински пиштољ „Зораки“ и уперио га према Јањетовићу, који му покушава одузети пиштољ. Илија је испалио три метка повлачећи се уназад. Вукоте убрзо обарају Илију на земљу, а онда се на мјесту обрачуна појављује Илијина супруга Божана. Илија тражи од Божане да пуца у ваздух, што она и чини, а затим, како се наводи у оптужници, да пуца у оног који држи Илију на земљи.

 

У том тренутку оштећени Душан Вукота удара Божану металном шипком у главу и прескаче ограду, покушавајући да од Божане отме пиштољ. Тада је Божана, како наводи оптужница, у намјери да убије оштећеног Душана, из непосредне близине испалила два метка од којих један метак погађа у шаку Душана Вукоту, а други у грудни кош, закључено је у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана