Стријелац изнудио 24.800 КМ од власника роштиљнице Код Мује

Небојша Томашевић
Стријелац изнудио 24.800 КМ од власника роштиљнице Код Мује

Бањалука - Бањалучанин Жељко Ковачевић Стријелац (42) оптужен је да је од власника познате бањалучке роштиљнице "Код Мује" Амира Смаилагића на име зеленашких камата на дату позајмицу изнудио 24.800 КМ.

Оптужницу против њега, која га терети за зеленаштво, недавно је подигло бањалучко Окружно јавно тужилаштво, а потврдио Основни суд у Бањалуци.

Према оптужници, Ковачевић је у јануару прошле године Смаилагићу позајмио 24.000 марака, али том приликом нису прецизирали начин како ће новац бити враћен.

- Ковачевић је на име позајмице Смаилагићу прво дао 5.000 евра, затим 3.000 и на крају још 4.000 евра. Приликом треће исплате рекао му је да му сваког десетог у мјесецу мора исплаћивати камату од 20 одсто од позајмљене главнице, односно 4.800 КМ - наведено је у оптужници.

Додаје се да му је Смаилагић тада исплатио 4.800 марака, а затим му је у име камате давао по 5.000 КМ од марта до септембра 2015. године.

- На тај начин исплатио му је 39.800 марака, али како је схватио да неће бити у могућности да испоштује договор, одлучио је да подигне кредит у банци и измири сва своја дуговања. Смаилагић је у октобру о томе обавијестио Ковачевића и замолио га да му обустави обрачун камате за наредни мјесец. Рекао је да ће му вратити његов новац - стоји у оптужници.

Међутим, кредит је добио тек у априлу ове године, али му је Ковачевић тада тражио 65.000 КМ.

Посљедњи пут састали су се у априлу ове године када је Смаилагић Ковачевићу дао још 5.000 КМ.

Након тога је изнуђивач новца ухапшен и одређен му је једномјесечни притвор.

Ковачевић је одраније познат полицији по бројним кривичним дјелима, нарочито крађама и провалама. Хапшен је 2011. године у великој полицијској акцији "Стријелац", када су код њега пронађена 452 украдена предмета и 20.000 марака у фалсификованим кованицама од по пет марака. Након те акције добио је надимак Стријелац.

Осуде

Жељко Ковачевић осуђиван је више пута, а одслужио је казну од 11 година због разбојништава. Ковачевић иза себе има и првостепену пресуду од пет година затвора због крађа које су откривене у акцији "Стријелац". Издржавање те казне је одгађао четири пута на основу здравственог стања. Интерпол Загреб је за њим расписао потјерницу због покушаја убиства и разбојништва. На основу ове потјернице ухапшен је 2013. године, али га је Суд БиХ пустио на слободу јер је утврђено да има држављанство БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана