Штрбац: Непознати мушкарац преварио и Бањалучане

Срна
Штрбац: Непознати мушкарац преварио и Бањалучане

БЕОГРАД - Директор Докумантационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да му се јавила породица из Бањалуке која је била жртва преваре о којој је "Веритас" раније обавијестио јавност, а односила се на избјеглице из Хрватске и БиХ који на подручју Београда имају регистровано пољопривредно газдинство.

Штрбац је рекао Срни да је у питању исти преварант и исти модел преваре, с тим што се београдски преварант представио као Драган из Развојног фонда Србије, а превареним Бањалучанима као Слобо из Развојног фонда БиХ.

Он је навео да је особа, која се представила као Слобо, упутила превареним Бањалучанима хитан позив да дођу у Београд и донесу 400 евра да би заузврат добили "једину нераспоређену донацију из ЕУ од 15.000 евра".

При томе је, додао је Штрбац, напоменуо да им излази у сусрет и да, с обзиром да је ријеч о посљедњој донацији, неће бити расписиван конкурс.

Штрбац је испричао да је пороица из Бањалуке дала новац сину који има 21 годину и он је дошао у Београд пред Дом омладине у Македонској и ту "Слоби" предао не само тражених 400 евра него 1.000 КМ.

"То је био петак, 7. октобар, а Слобо је младићу рекао да његов отац дође у наредни четвртак на потписивање уговора", пренио је Штрбац.

Штрбац је додао да је младић одмах по сусрету са "Слобом" јавио мајци да му тај човјек не улива повјерење ни понашањем ни изгледом, а да му је посебно сумњиво то што тврди да има канцеларију у Београду, а да је из Развојног фонда БиХ.

Она је мајка, прича Штрбац, одмах позвала наводног Слобу на телефон, који је одмах био искључен.

"Ми смо упоредили те телефоне. Преварант има исти модус опаранди, хвата наивне људе, однекуда добије податке о њима. Конкретно за странку коју је преварио у Београду добио је податке из наше канцеларије", рекао је Штрбац.

Он је додао да му је преварена Бањалучанка чији су иницијали Б.Г. послала мејл и описала ситуацију у којој се нашла њена породица, те напоменуо да су се поновиле и ситуације и мјесто предаје новца као у случају преварених у Београду.

Према ријечима Штрбца, лице које је оштећено од наводног Драгана у Београду сутра ће ићи на разговор ког главног инспектора у Београду.

"Постоји могућност да га у Инспекторату имају у евиденцији. Преварени су га видјели. Знају да ове паре неће добити назад, али им је жао да су насјели и жељели би да упозоре јавност", рекао је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана