Стевановић дуго планирао убиство Топића

Небојша Томашевић
Стевановић дуго планирао убиство Топића

Бањалука - Жељку Стевановићу (49) из Бањалуке, који је бомбом убио возача "Аутопревоза" Бору Топића (53), предложен је једномјесечни притвор након саслушања у бањалучком Окружном тужилаштву.

Стевановић се терети за тешко убиство и недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. Приједлог притвора против Стевановића упућен је бањалучком Окружном суду.

Стевановић је током саслушања у полицији био хладнокрван и признао убиство Топића, а да није показао ни трунку кајања због онога што је учинио. Он је потпуно мирно и сталожено одговарао на питања инспектора, не одајући утисак да има психичке поремећаје. Инспекторима је испричао да је  испланирао убиство Топића и казао да то није урадио у афекту. На питање да ли је био у афекту, рекао је: "Није то афекат, афекат је као децилитар у литру воде, а код мене је било преосталих девет децилитара." Он је инспекторима  испричао како је убио Топића и да је тај дан прво отишао наоружан с бомбом до хотела "Цезар", који је у близини аутобуске станице поред које пролази линија коју је возио Топић. Он је рекао да је ту попио пиће и сачекао да Топић аутобусом прође из града. Навео је да је, када је водио да је Топић прошао, отишао до станице и сачекао да се он врати, а када је Топић на аутобусу отворио врата, убацио је бомбу. Рекао је да је то био једини начин да убије Топића пошто није успио да га сретне нигдје самог.

Стевановић је бомбом убио Топића 13. марта око 10.45 часова у улици Књаза Милоша у Бањалуци. Он је бомбу убацио у аутобус у крило возача Топића, а том приликом, усљед експлозије, у аутобусу су лакше рањене двије особе. Већа трагедија је избјегнута јер су Топића погодили скоро сви  гелери када је узео бомбу у руку да је избаци.

Стевановић је ухапшен послије 36 часова потраге за њим, у којој је, осим полиције и обучених паса, коришћен и хеликоптер. Он је у тренутку хапшења на себи имао црне панталоне, бијелу мајицу, црну краћу јакну и црни руксак. Био је у одјећи у којој су га запамтили и очевици након бомбашког напада. Послије убиства Стевановић је побјегао и скривао се на подручју Траписта, Чесме, Малог и Великог Блашка, Пријечана. Стевановића су примијетили инспектори ЦЈБ Бањалука који су дежурали на терену, у улици Браће Подгорника, у непосредној близини бањалучке Жељезничке станице.

Начелник бањалучког Центра јавне безбједности Младен Марић рекао је да је Стевановић приликом хапшења у  близини Жељезничке станице у Бањалуци покушао да побјегне, али да га је у томе спријечила полиција.

Стевановић приликом хапшења није пружао отпор, нити је код себе имао наоружање.

До сукоба између Стевановића и Топића дошло је још 2010. године. Начелник ЦЈБ Бањалука Младен Марић казао је да је сукоб избио када Стевановић није платио аутобуску карту, због чега га је Топић избацио из аутобуса. Стевановић је 2010. године запалио Топићев аутомобил.

Због паљевине аутомобила Стевановић је био осуђен у Основном суду у Бањалуци, а према незваничним информацијама, баш тај процес је додатно заоштрио њихов сукоб и навео Стевановића на освету. Наводно је тада запријетио Топићу да ће га убити.

У Основном суду су потврдили да је послије признања кривице у новембру прошле године Стевановић осуђен условно на четири мјесеца затвора, у који неће бити упућен ако за годину не почини ново кривично дјело.

Одређено вријеме лијечио се на Психијатријској клиници у Бањалуци.

Сахрана Боре Топића обављена је у суботу у 13 часова на Новом гробљу у Бањалуци.

Тужилаштво

У бањалучком Окружном тужилаштву су казали да притвор за Жељка Стевановића траже због бојазни од бјекства, понављања дјела и утицаја на свједоке.

Такође сматрају да би његовим боравком на слободи била узнемирена јавност, па је и то разлог за притвор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана