Штелa одшетао из суда прије изрицања казне

Небојша Томашевић
Штелa одшетао из суда прије изрицања казне

Загреб - Некадашњи хашки осуђеник због ратних злочина Винко Мартиновић Штела побјегао је из Жупанијског суда у Загребу прије него што му је у четвртак изречена казна од седам година затвора за убиство Мостарке Јасмине Ђукић.

Сумња се да је Штела побјегао у БиХ јер у Мостару има пријављено пребивалиште, а у Хрватској је живио у посљедње вријеме. У Министарству правде БиХ у петак су казали да нису званично обавијештени о бијегу Мартиновића и да о томе немају никаква званична сазнања.

Медији у Хрватској пренијели су да је Винко Мартиновић Штела надмудрио полицију и ишетао из загребачког суда. Он је у суду био све до 14 часова, када је судско вијеће закључило расправу и одлучило да се повуче како би донијело пресуду. Мартиновић је прије враћања вијећа у судницу изашао, а полицајци га нису ни могли ухапсити јер није био осуђен, нити му је био одређен притвор. Према закону, није ни био обавезан да буде на изрицању пресуде.

Питање је да ли ће Мартиновић, и ако буде ухапшен, моћи да буде изручен Хрватској јер посједује држављанство БиХ.

Пресуђеном ратном злочинцу четири пута је суђено због убиства Мостарке. Штела је на првом суђењу током 1998. године био осуђен на осам година затвора, али је та пресуда укинута. У поновљеном процесу ослобођен је оптужби због недостатка доказа. Након тога је изручен у Хаг, гдје је осуђен на 18 година затвора због ратних злочина у западној Херцеговини 1993. и 1994. године. Након одслужене двије трећине казне у јануару 2012. изашао је из затвора у Италији. Два мјесеца касније ухапшен је и поновно притворен због убиства Ђукићеве у Мостару. Затим му је у јулу 2012. године почело поновљено суђење, у којем је Тужилаштво ублажило оптужбу из које је избрисана одредба да је злочин починио из користољубља. Према првој оптужници он је Ђукићеву убио како би се домогао њеног стана и продао га. У измјенама је то избачено. Поновљено му је суђење и опет је ослобођен. Посљедње, четврто суђење почело је у октобру ове године након што је другу ослобађајућу пресуду укинуо Врховни суд Хрватске.

Потјерница

Мартиновићев адвокат Иван Станић казао је да ће за његовим брањеником бити расписана потјерница.

- Осуђен је на више од пет година затвора, па му по сили закона уз пресуду мора бити одређен притвор - казао је Станић.

Да је дочекао изрицање пресуде, Штели би биле стављене лисице на руке, јер према законима у Хрватској особи којој се изрекне казна од пет или више година аутоматски се одређује притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана