Старицу код Невесиња угушио дим на њиви

Небојша Томашевић
Старицу код Невесиња угушио дим на њиви

Невесиње - Старица Живана Драгић (81) из Невесиња страдала је приликом паљења корова на њиви недалеко од своје куће у мјесту Сопиља, сазнаје “Глас Српске”.

Њено тијело пронашао је комшија у четвртак око 13 часова на њиви гдје је палила ниско растиња и одмах је позвао полицију. Обдукцијом је утврђено да је несрећна  жена умрла усљед гушења димом.

- Она је тог дана крчила њиву у близини своје куће. Запалила је коров и ниско растиње. Била је сама тако да нико није видио како је страдала. Њен комшија је након неког времена наишао поред те њиве и уочио је да лежи на трави у пожаришту. Около ње је било све изгорјело - казао је извор близак истрази.

Полицијска управа Требиње, не наводећи име, потврдила је да је старица настрадала усљед непажње приликом паљења корова.

Драгићева је трећа жртва пожара на подручју Републике Српске у протеклих девет дана. Само три дана прије ове трагедије 25. фебруара у мјесту Прњавор Мали код Добоја у пожару је настрадао Љубо Старчевић (82). Старац је такође палио коров на својој њиви и ватра се проширила па га је густи дим угушио. Пожар су угасили припадници Територијалне ватрогасне јединице Добој након чега је пронађено тијело Старчевића. На скоро исти начин 22. фебруара страдао је Драгутин Топрек (80) у мјесту Радња Горња код Теслића. Он је као претходно двоје стараца уређивао њиву недалеко од своје куће, палећи коров и ниско растиње. Ватрена стихија брзо се распламсала па је пожар захватио сусједну њиву. Топрек је покушао да обузда пожар, али га је дим угушио. 

Због оваквих трагедија полиција апелује на грађане да приликом уређења њива и дворишта коров и ниско растиње спаљују на одговоран начин и на површинама које могу контролисати и кад временски услови то дозвољавају. Пожари на отвореном у посљедње вријеме су све чешћи, а према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске само у петак је у пожарима изгорјело више помоћних објеката. Три пожара су угрозила високе шуме у Рибнику, Подградцима и Новом Граду. У пожарима који су избили на подручју Бањалуке изгорјело је чак 40 садница воћа и угинуло 13 кошница са пчелама, док су горјели и лагеровани и дијелом уграђени прагови на прузи на пружном колосијеку, као и оптички кабл на далеководу у Добоју и Модричи.

Казне

Према законским регулативама у Српској је паљење ватре на отвореном простору без предузимања адекватних мјера заштите прекршајно санкционисано, док се за несавјесно поступање приликом паљења ватре, односно изазивање пожара може и кривично одговарати.

Према Кривичном законику за паљевину, односно изазивање пожара и на тај начин изазивање опште опасности могу се изрећи и затворске казне до осам година затвора.  Закон предвиђа да се у случају да су наступиле теже посљедице по лица и имовину може изрећи и казна до 12 година затвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана