Срби и Хрвати у врху картела од којег је одузето осам тона кокаина

АТВ
Foto: Илустрација

МАДРИД- Шпанска Цивилна гарда ухапсила је четири особе осумњичене да су дио велике криминалне групе која је годинама кријумчарила кокаин из Јужне Америке у Европу, а у којој су битне улоге имали држављани Србије и Хрватске, саопштио је Европол.

Ради се о завршној операцији у оквиру трогодишње истраге у којој је извршено 40 хапшења, а ухапшене су и три ”мете високе вриједности”, у Бразилу, Србији, Хрватској, Њемачкој, Шпанији и Турској.

”У овој операцији укупно је заплијењено око осам тона кокаина у Белгији, Холандији и Шпанији. Заплијењена је имовина вриједна око 12,5 милиона евра и три милиона долара у Бразилу, а више од 50 милиона евра је замрзнуто у Србији”, наводи Европол.

Дистрибуисали кокаин широм Европе

Појашњавају да су јучерашња хапшења повезана с низом национални и међународних истрага, пише АТВ.

”Међународно координисане акције биле су усмерене на криминалну мрежу, која је оркестрирала трговину више тона кокаина из Колумбије, Бразила и Еквадора у Европску унију. Осумњичени су организовали кријумчарење у ЕУ преко поморских пошиљки које су ишле преко логистичких чворишта у западној Африци и Канарским острвима. Када је дрога стигла у ЕУ, осумњичени су користили центре за руковање у Белгији, Хрватској, Њемачкој, Италији и Шпанији да би даље дистрибуисали кокаин широм Европе”, саопштио је Еврпол.

Пресретнут брод са 700 килограма кокаина

Истичу да су вође ове организације привремено били смјештени у Турској и Дубаију, одакле су управљали криминалном мрежом.

”У августу 2023. године шпанска Цивилна гарда пресрела је брод са 700 килограма кокаина у близини Канарских острва. Обавјештајна анализа података из шифроване комуникације открила је да је хрватско-италијанска посада претходно увезла најмање 500 килограма кокаина из Бразила у Шпанију преко овог брода”, наводи се у саопштењу. 

Додаје се да је исти модус операнди истражиоцима помогао да идентификују координаторе и брокере који потичу из западног Балакана.

”Они су означени као мете високе вриједности због учешћа у финансирању и координацији обе пошиљке. Они су такође повезани са претходним пресретањем тоне кокаина, заплијењеног у септембру 2020. на Канарским острвима. Поред истрага спроведених у Шпанији, размјена информација између земаља, коју води Европол, показала је да су истраге које воде Белгија, Њемачка и Србија циљале на исте особе и њихове сараднике”, истичу у Европолу.

Напомињу да су полицијске акције широм свијета нанијеле значајне ударце овој криминалној мрежи. У мају 2023. српска и холандска полиција заједно су задале ударац лидерима и инфраструктури картела.

У Србији ”замрзнута” имовина вриједна 50 милиона евра

”Током операције, власти су ухапсиле 13 осумњичених и запљењне су велике количине оружја и имовине процијењене на око 50 милиона евра. У октобру 2023. године, хрватски, њемачки, шпански и турски органи реда спровели су заједничку акцију против овог картела. Тада је ухапшена 21 особа и заплијењене су велике количине дроге. Мјесец дана касније у Турској је ухапшен један од главних вођа ове криминалне мреже и његов блиски сарадник, а обојица су држављани Хрватске”, наводи Европол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана