Специјалци оставили зољу на мјесту пљачке

Небојша Томашевић
Специјалци оставили зољу на мјесту пљачке

Бањалука - Специјалци МУП-а Републике Српске и њихови сарадници који су оптужени да су на аутопуту Бањалука - Градишка отели око 617.000 КМ из возила агенције "Сектор секјурити", на мјесту пљачке оставили су бројне трагове, међу којима и ручни ракетни бацач "зољу".

Ово су показали материјални докази које је републички јавни тужилац Живана Бајић јуче предочила у бањалучком Окружном суду на наставку суђењу оптуженима.

За спектакуларну пљачку новца Уникредит банке недалеко од Церовљана код Нове Тополе Тужилаштво терети суспендоване припаднике Специјалне јединице МУП-а РС Владана Малића (32) и Горана Параша (27) из Бањалуке, бившег припадника те јединице Александра Поповића (29) из Котор Вароша и сувласника ауто-куће "Кватро" Олега Банду (30). Осим њих у пљачки су учествовали и суспендовани специјалци Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице и Жељко Инђић (27) из Братунца, као и бивши радник агенције "Сектор секјурити" Данијел Кузмић (30) који су признали кривицу.

Током јучерашњег суђења тужилац Бајић у Суду је предочила неколико десетина доказа, међу којима су и записи о увиђају, претресима возила и других просторија које су користили оптужени. Према записнику о увиђају, на мјесту пљачке пронађен је ручни ракетни бацач "зоља", више чаура испаљених из аутоматских пушака и празни кофери за новац.

- Претресом "аудија" који су користили пљачкаши и којим су побјегли пронађени су бројни докази са којих је и узет ДНК траг. Између осталог, пронађена је и флашица од воде "аква вива" и кесе у којима је био новац. Претресом куће у којој су заједно становали оптужени Параш и осумњичени Инђић пронађен је 41 метак, а у Парашевој соби капа фантомка - објаснила је Бајићева.

Из записника о проналаску оружја, који је Бајићева такође доставила суду, види се да је на једној од пронађених пушака коју су оптужени користили било урезано име "Горан".

Тужилаштво је као свједока позвало и оца осумњиченог Горана Јањуза, Милана, али је он искористио законско право и одбио да свједочи.

Спектакуларна пљачка новца Уникредит банке почињена је 22. септембра прошле године. Оптужени су тада зеленим "аудијем А6" пресрели и напали колону возила "Сектор секјуритија". Пријетећи пушкама од радника су отели три кофера са 617.000 марака. Током пљачке дошло је до пуцњаве, а повријеђен је и радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић када су хици пробили вјетробранско блиндирано стакло на возилу. Током истраге пронађено је 12.000 евра, аутомобил и оружје коришћено у пљачки.

Суђење је у једном моменту било накратко прекинуто због мањих здравствених тегоба судије Олге Пантић. Она је напустила судницу и вратила се након пет минута те наставила са радом.

Чувар новца

Свједок Тужилаштва Дарко Кушљић потврдио је да му је рођак, осумњичени за пљачку Данијел Кузмић, мјесец прије него што је ухапшен 14. јануара дао на чување два бунта новца.

- Требало је да чувам паре до његове славе Јовањдана, 20. јануара. Међутим, та два бунта су код мене била свега 24 часа, јер су ме ујутро позвали из Тужилаштва и рекли да паре потичу из кривичног дјела. Нисам знао одакле му толики новац и колико га уопште има. Паре сам добровољно предао и након бројања утврђено је да има 198 новчаница по 50 евра - казао је Кушљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана