Случај “Драгичевић": Полиција претреса кућу породице Рађен

ГС
Foto: UNAworld

БАЊАЛУКА - Полиција по налогу Тужилаштва БиХ, у оквиру истраге у случају “Давид Драгичевић”, претреса кућу породице Ђорђа Рађена у Бањалуци, а како незванично сазнајемо трагају за одређеним доказима у циљу проналаска и ДНК трагова.

Адвокат породице Рађен, Драган Ступар потврдио је „Гласу Српске”  да полиција од јутрос претреса кућу његовог клијента Рађена у улици Велибора Јањетовића Јање, али није могао да каже више информација.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да се раде претреси, али није наводио детаље.

- По наредби Суда БиХ, а на темељу захтјева Тужилаштва БиХ, уз асистенцију МУП-а РС, на више локација у Бањалуци, проводе се радње претреса објеката и покретних ствари - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Ђорђе Рађен је један од власника куће која је у ноћи нестанка Давида Драгичевића 18. марта 2018. године наводно опљачкана.

Након проналаска Давидовог тијела у џеповима његових хлача пронађени су одређени предмети, који су нестали из Рађенове куће. Полицијска управа Бањалука Драгичевића је доводила у везу са том крађом, али то званично никада није доказано. Увиђај у кући није урађен на вријеме, већ накнадно када је “мјесто злочина” било измијењено.

Критичне ноћи надзорне камере су снимиле како једна особа улази у двориште Рађенове куће у 2.25 часа. Пар минута касније у кућу улазе Рађен и његов брат. Више од пола сата није забиљежено кретање, да би се у 3.42 часа на снимку видјела једна особа како излази из дворишта.

У полицији су наводили да је ријеч о Давиду Драгичевићу, што се на снимцима не може јасно видјети.

Подсјетимо, Давид је нестао у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године. Његово тијело пронађено је 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је саопштила да се радило о “задесној смрти”, али је три мјесеца касније Окружно јавно тужилаштво Бањалука случај квалификовало као убиство, а убица или више њих до данас нису откривени.

Случај је изазвао бројне контроверзе, бијес и незапамћену реакцију јавности уз масовне протесте у борби за правду и истину. Ту борбу и дан данас води Давидов отац Давор Драгичевић и чланови групе Правда за Давида.

Тужилаштво БиХ је у априлу 2021. преузело истрагу у предмету “Драгичевић” од Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, али и Републичког јавног тужилаштва РС. Како је тада наведено једна се истрага односи на Давидову смрт, а друга на службене особе које су биле укључене у рад на том предмету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана