Сиромашне дјевојке као сексуално робље

Сања Амиџић
Сиромашне дјевојке као сексуално робље

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA) у разбила је акцијама "Твинс" и "Писмо" међународни ланац проституције и у петак ухапсила девет особа у Сарајеву.

Они су осумњичени да су у БиХ, Србији и Украјини врбовали дјевојке слабијег имовног стања и одводили их у Њемачку и Аустрију ради пружања сексуалних услуга.

Идентитет ухапшених у овој акцији није саопштен а према непотврђеним информацијама међу ухапшеним макроима је и један малољетник. Истовремено ову акцију спровела је и Служба за борбу против организованог криминала Министарства унутрашњих послова Србије и ухапсила три лица.

У акцијама је претресено више локација у Сарајеву гдје су заплијењени предмети који се доводе у везу са извршењем поменутих кривичних дјела.

Како су рекли у SIPA осумњичени су дужи период подводили дјевојке у земљама западне Европе.

- Дјевојке које су касније покушале изаћи из овог ланца биле су изложене пријетњама, физичком и психичком злостављању - казали су у SIPA.

Додали су да су организатори проституисања имали разређен систем за врбовање и одлазак дјевојака у иностранство тако што су на одређеним интернет страницама објављивали огласе и нудили пружање различитих сексуалних услуга.

Према незваничним информацијама међу жртвама било је и дјевојака млађих од 22 године. Осумњичени су за наплату њихових услуга у посљедње двије године незаконито зарадили више стотина хиљада евра.

Ову групу полиција терети за организовани криминал у вези са међународном трговином људима, навођењем на проституцију и прање новца.

Ухапшени ће након саслушања у даље поступање бити предати Тужилаштву БиХ.

Сличан криминални ланац лани је разбила загребачка полиција када је ухапшено пет особа због сумње да су у БиХ, Србији и Хрватској врбовали дјевојке и одводили их у Њемачку за пружање сексуалних услуга. Организатори су младе жене возили аутомобилима или им плаћали карту до одредишта. Сексуалне услуге пружале су у појединим хотелима и ноћним клубовима у Њемачкој. Цијене услуге кретале су се од 60 до 250 евра. Половину од добијене суме давали су организаторима. Тада је као вођа групе ухапшен Давор Зунец. Полицијском истрагом је утврђено да је ова група организовала око 2.000 сексуалних услуга и тако зарадила око 166.000 евра.

"Танго"

Припадници SIPA лани су у акцију "Танго" ухапсили С. Д. (46), К. Е. (41), А. К. (30), Е. Љ. (33) и С. З. (27) због сумње да су подводили дјевојке за пружање сексуалних услуга.

- Осумњичени су договарали састанке особа које су пружале сексуалне услуге и њихових клијената. За ове услуге узимали су 25 одсто износа који проститутка добије од клијента - казао је извор близак истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана