СИПА изузима документацију из УИО због „шефице из пореске“

Маријана Миљић Бјеловук
СИПА изузима документацију из УИО због „шефице из пореске“

БАЊАЛУКА - По налогу Суда БиХ припадници Aгенције за истраге и заштиту (СИПА) изузимају одређену документацију из Управе за индиректно опорезивање (УИО) у згради сједишта у Бањалуци, а везано за предмет „Јелена Мајсторовић“.

Саопштили су то у Управи за индиректно опорезивање и додали да у потпуности подржавају рад свих агенција за спровођење закона у БиХ, као и рад правосудних институција, те да су на располагању свим поменутим тијелима у циљу потпуне законитости поступања сваког запосленог у УИО.

Јелена Мајсторовић, шефица Групе за спречавање прекршаја и кријумчарења Регионалне канцеларије Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у Бањалуци је крајем прошле године у хапшена, а априлу ове суспендована.

Уз Мајсторовићеву су хапшени и радници УИО БиХ Стево Савић, Раденко Поповић, Владимир Пузић, Владимир Ђурђевић и Елвис Џаферагић.

Мајсторовићева и њене радне колеге ухапшени су 21. децембра прошле године, у акцији "Бренд 4", коју су извели СИПА и Тужилаштво БиХ.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ затражио је мјере забране за Пузића, Џаферагића и Ђурђевића. Сви они су, како је тада саопштено из Тужилаштва БиХ, запослени у Групи за спречавање прекршаја и кријумчарења Регионалне канцеларије УИО у Бањалуци. Осталима је суд одредио притвор. Међутим, у јануару је Суд БиХ укинуо притвор Мајсторовићевој, Поповићу и Савићу, те им одредио мјере забране.

Припадници СИПА су и средином маја прошле године улазили у просторије УИО, те износили документацију, а и тада је под њиховом лупом био рад Мајсторовићеве.

Према писању медија, група инспектора на челу са Јеленом Мајсторовић улазила је у радње и од власника тражила новац како не би контролисала њихово пословање.

Медији су писали и да је СИПА утврдила да су ови инспектори најмање десет пута током 2017. и 2018. године користили своје позиције и уцјеном тражили мито од трговаца, а најмање четири пута су им незаконито одузели накит, вриједан више од 200.000 марака.

"Шефица из пореске", како су је медији назвали, власница је, тврди се, и импозантне имовинске картице.

Објављено је и да Јелена Мајсторовић ради у УИО БиХ од фебруара 2013. године, те да је десет година раније добила отказ у једној банци у Прњавору, а која је Мајсторовићеву тужила и она је 2005. осуђена на условну казну затвора.

Пресуда је, додаје се, на њен захтјев избрисана из евиденције суда 2016. године, у вријеме када је већ три године радила по уговору за УИО БиХ. Недуго након брисања пресуде, у априлу 2018. године Мајсторовићева је примљена као државна службеница у Одсјек за порезе, а крајем 2018. године је привремено постављена за шефицу Групе, те на ту позицију 2020. године именована за стално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана