Седам затвореника у зеничком затвору учествовало у тучи због дуга од 100 КМ

klix.ba
Седам затвореника у зеничком затвору учествовало у тучи због дуга од 100 КМ

Зеница - У Казнено-поправном заводу затвореног типа у Зеници (КПЗ Зеница) прије три дана дошло је до туче затвореника због дуга од 100 КМ, а једном од њих је нанесено пет рана оштрим предметом направљеним од ручке брисача за под. Ову информацију за klix.ba данас је потврдио директор КПЗ Зеница Реџо Кахрић те изнио детаље сукоба.

Кахрић је у изјави за klix.ba испричао ток догађаја, а све је кренуло када су у Казнено-поправни завод Зеница довезена двојица осуђеника из Мостара. Један је у КПЗ Зеница примљен прије три мјесеца, док је други у зенички затвор довезен доста раније.


"Све је почело расправом о томе када ће затвореник који је касније дошао вратити новац другом који је у затвору већ дуже вријеме. Након неког времена, оштећени је дошао до затвореника који је дуговао новац и рекао му да више новац не дугује њему већ некој трећој особи. У том моменту пришао је трећи затвореник, неутрално, и рекао да то ријеше међусобно, да не петљају никога више. Исти дан око 13:30 оштећени је ушао у ћелију, јер се ради о колективу, и ударио неколико шамара једном од затвореника. С обзиром на то да на ходницима имамо брисаче за под, један од затвореника је направио бодеж од њега те га искористио касније за вечером", говори Кахрић за klix.ba.


Током вечере у кантини буде близу 150 осуђеника који се измјењују у три групе. Око 18:45 сати један од затвореника је пришао другом и нанио му пет убода импровизованим бодежом.

"Истина је да су те ране биле површинске, али једна од њих је била близу срца те се може оквалификовати као убиство у покушају. Након тог догађаја створиле су се двије групе, једна је стала у заштиту затвореника који је убоден, док су други стали на другу страну. Стража је на вријеме реаговала, спријечила могућу масовну тучу и све их похапсила", додао је Кахрић.

Приликом спречавања сукоба седам затвореника нанесене су и повреде стражарима. Један од затвореника је стражара ударио главом у главом те је упућен на преглед у Хитну помоћ, док је други стражар задобио повреде ноге.

Љекар на Ургентном блоку Кантоналне болнице Зеница Ермин Рушчукић је у изјави за Клиџ.ба казао како је прије три дана примљен само један затвореник с површинском повредом насталом од оштрог предмета.

"Приликом дијагностике на Ургентном блоку Кантоналне болнице Зеница пацијент је пребачен на хирургију гдје су констатоване лакше тјелесне повреде, а након пружене помоћи пацијент је враћен у Казнено-поправи завод. Исти пацијент примљен је и прекјучер јер се жалио на отежано дисање и друге проблеме, поново је урађена дијагностика те сам га упутио хирургу како би се уклониле и те сумње. С обзиром на то да пацијент није враћен на Ургентни блок, вјероватно је све било уреду те је поново враћен у КПЗ Зеница", казао је Рушчукић.

Иако зеничка полиција није имала никакве информације о догађају, Кахрић је истакао да је полиција позвана и да је упозната о свим детаљима.

"Након догађаја, наш упосленик Нихад Спахић је звао полицију и истрага је трајала до пола сата послије поноћи. Због ноћи се није улазило у детаље, али сам 10. фебруара наредио свима да дођу у затвор, лично сам спровео истрагу и открио све детаље", појашњава Кахрић.

Додао је да ситуација у КПЗ Зеница није ријешена те да још увијек постоји проблем међу затвореницима.

"И сада тиња међу зараћеним странама. Увијек има неформалних група, у једној имате Сарајлије, Тузлаке и друге, али ово није то, сада је нешто другачије. Стање је алармантно, позвао сам све на опрезност, а оформит ћемо још један павиљон како бисмо измјестили све оне који су имало везани за читав догађај", закључио је Кахрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана